HBO:

Se «Breeders» (serie 2020)

Tipper du har hørt noen ferske foreldre ytre denne strofen: «Du vet ikke hvor tøft det er å ha barn før du har det selv». Nå har det jaggu blitt serie av det også.

Martin Freeman og Daisy Haggard spiller foreldrene til to små barn. Det kan jo være en utfordring å sjonglere kontinuerlig mas, bæsjebleier, fravær av søvn, tidspress, støy, spy, rot, gråting, krangling og tråkking på Lego-biter … med kjærligheten for barna. 🙂

Breeders er ikke et glansbilde av familielivet med 1,5 barn, men en mørk humorserie. Freeman oppsummerer det fint i denne replikken fra første episode:

«I would die for those kids – but often, I also want to kill them.»

Til småbarnsforeldre som er på randen av vanvidd: dere er åpenbart ikke alene.

Vil du heller se…

McSvindel? Se «McMillion$» (dokumentarserie, 2020). I flere år ble McDonald’s sitt Monopol-lotteri svindlet for millioner av dollar. Hopp ned i kaninhullet!

Et nifst mysterium? Se «The Outsider» (serie, 2020). Nok en Stephen King-tolkning, men denne er uhyggelig spennende. En salig blanding av skrekk, krim og drama. Godt.

Sydlandsk drama med sterke hovedroller? Se «My Brilliant Friend» (serie, 2018-20).Andre sesong er underveis. Lavmælt, men gnistrende godt tv-drama.

Netflix:

Se «Altered Carbon» sesong 2 (serie, 2018-2020)

«Altered Carbon» er kanskje en fattigmanns Blade Runner, men om du har en hang for sci-fi er det vanskelig å motstå potpurriet av kunstig intelligens, hamskifter, leiesoldater og rikinger med en utspekulert plan om å oppnå evig liv.

Vi siterer en kollega: Altered Carbon er en dum, deilig og noir-preget detektivfortelling som uforskammet mesker seg i enhver klisjé den kan komme unna med.

Nå er sesong 2 ute på Netflix og er satt noen tiår frem i tid fra sin forløper. Tekashi Kovacs får seg ny jobb som dusørjeger, og med i pakka følger et nytt kjøttskall. Heldigvis er den nye kroppen spesialdesignet for å gi skikkelig juling.

Vil du heller se…

Djevelens advokat? Se femte sesongen av «Better Call Saul» (serie, 2015-2020), nest siste kapittel i sagaen om advokaten Jim McGills metamorfose til Saul Goodman.

Moderne britisk krim? Se «The Stranger» (serie, 2020). En familiefar blir oppsøkt av en fremmed, en halshugget alpakka blir funnet og en død tenåring. Kan det ha en sammenheng tro?

En vakker familiefilm? Se «Min nabo Totoro» (animasjonsfilm fra 1988). Eller hvilken som helst av de andre Studio Ghibli-filmene som nå er på Netflix.

Viaplay:

Ha et «James Bond»-marathon (filmer, 1962-2020)!

Viaplay har lagt ut samtlige James Bond-filmer på sine sider. Å velge ut én anbefaling blir for vanskelig, for alle har sin personlige favoritt – og vi vil helst unngå leserstorm, opptøyer og sinnamailer denne helgen.

Et raskt Google-søk på «James+Bond+Ranked», samt egne erfaringer, gir oss følgende konklusjon: styr unna alt som inneholder Pierce Brosnan, le litt av alle av Sean Connerys sexistiske vitser og nyt «Casino Royal» (2006) eller «Skyfall» (2012).

«No Time To Die», som blir Daniel Craigs siste opptreden som Bond, har nå blitt «korona-utsatt». Vi må altså vente helt til november for å se hva som trekker Bond ut fra pensjonisttilværelsen i Jamaica og tilbake i spiontjenesten.

Vil du heller se…

Noe skummelt? Se «Us» (film 2019). En familie reiser på strandferie for å slappe av. Den deilige ferieroen blir til et levende mareritt da familiens dobbeltgjengere dukker opp.

Mørk humor på 1700-tallet? Se «The Favourite» (film fra 2018). Det var turbulent rundt dronning Annes hoff i England tidlig på 1700-tallet. Med folk som Olivia Coleman og Emma Stone foran kamera!

En bra norsk film? Se «Harajuku» (film, 2018). Om den 15 år gamle jenta som tilbringer lille julaften på Oslo S. Og så møter sin biologiske pappa.

TV 2 Sumo:

Se «Ready Player One» (film 2018).

En gang i nær framtid, etter økologisk og økonomisk kollaps, er en virtual reality-verden blitt fattigfolks foretrukne form for underholdning.

Inne i denne verdenen, som er skapt av et geni med et oppheng i populærkultur fra 80-tallet, finnes det et «easter egg». Den som finner denne skjulte skatten arver VR-rikdommen og halve kongeriket.

Du trenger ikke ha vokst opp på 80- eller tidlig 90-tallet for å storkose deg med referansebonanzaet. Dette er en virtuell heisatur på to og en halvtime, finpusset av Steven Spielbergs regi.

Vil du heller se…

Norsk sjangerlek? Se «Thelma» (film fra 2017). Joachim Trier har laget et psykologisk drama med både romantikk og en gysende, mørk undertone.

Sjarmerende svensk film? Se «Britt Marie var her» (film fra 2019). Pernilla August foran kameraet og Tuva Novotny bak, i denne lette men også fullendte og sjarmerende lille filmen.

Thriller? Se «Homeland» (serie 2011-20). Åttende og siste sesong med Clare Danes som ganske gal, litt paranoid, og veldig smart agent.

NRK:

Se andresesongen av «Bancroft» (krimserie, 2017-2020).

Næmmen! Er det mer britisk krim på NRK, sier du?

Historien er sentrert rundt den hensynsløse overbetjenten Laura Bancroft, som leder en politienhet. Hun er tøff, proff, kald – og har selvsagt noen skjeletter i skapet. Hennes unge kollega-slash-nemesis, spilt av Faye Marsay (kjent for de fleste som The Waif i Game of Thrones), begynner å pirke i gamle saker og mistenker Bancroft for å være involvert i en drapssak.

Bancroft er muligens litt over toppen og tegneserie-aktig (det er MYE rart som skjer), men for de som liker heseblesende britisk krim er denne midt i blinken. Hver sesong har bare fire episoder, akkurat nok til å fylle fredagskvelden.

Vil du heller se…

Vikinger som er «woke»? Se Vikingane sesong 3 (serie, 206-2020). Vi får et innblikk i hendelsene før sesong én, og får blant annet vite hvordan Jarl Varg mistet sitt frodige hår.

En sterk polsk film? Se «Ida» (film fra 2013). Paweł Pawlikowski tok hjem en Oscar-statuett for dette stillfarne mesterverket i svarthvitt. Fytterakkern så velfortjent det var.

En klimathriller? Se «Thin Ice» (serie, 2020). Lena Endre som handlekraftig utenriksminister i naturskjønne, men karbon-truede arktiske omgivelser.