Det er kos, kos, kos over hele linja når kanalene tar sommerferie.

I skrivende stund sier Nadia Hasnoui at vi nå skal få et fast Sommeråpent-innslag: Tidenes sommerhit!
To menn som har et program på P3 snakker litt om Cliff Richard.
Så lærer Nadia hvordan man kan lage iskrem hjemme på 38 sekunder – det er kjempelett, man trenger bare flytende nitrogen –  før hun avslører svaret på gårsdagens konkurranse, og det er “sjimpanse”.

Ingenting er kooooshligere enn sommer-tv.
Programledere og kjendisgjester i lyse klær snakker om redningsvester og barndomsminner, i bakgrunnen står en kokk og griller, og snart kommer en folkekjær (eller debuterende) artist for å synge.
Politikerne er avslappede og brune, fordi de har hytter og landsteder hvor det aldri er dårlig vær, og fordi de vet at sommer-tv er konfliktløs sone.

Norske kanaler faller i dyp søvn rett etter Gullruten i midten av mai, og kommer ikke til seg selv igjen før i slutten av september.
Det er lett å tro at dette er Gullrutens feil, siden showet avstedkommer koma-lignende tilstander, men det er vår feil. Altså vi som ser på tv, fordi vi ikke gjør nok av det om sommeren. Tusenvis av målinger og analyser på tv-sjefenes datamaskiner sier at nordmenn, tv og sommer ikke lar seg kombinere.
Det er som om den norske hjerne blir mindre etter hvert som sommerferien nærmer seg, til den er så liten at den kun er i stand til å registrere setninger som “og litt senere skal vi vise deg hvordan du kan lage en papptallerken av papp”.
Litt som frokost-tv, egentlig. Vi tenker ikke klart mellom klokken 06 og 09 ellers i året, heller.

På TV2-taket har Øyvind og Sarah puslet med Sommertid i noen uker allerede (Sarah er med for at seerne ikke skal misforstå og tro at det er Torsdag kveld fra Nydalens parodi), og Jens, Thorvald, Einar G og Ari B har alle vært innom og pludret litt.
Eivind H viste i forrige uke hvordan man kan lage is hjemme – riktignok ikke på 38 sekunder, men med en iskremmaskin.

Men det er når NRK ruller Sommeråpent-kulissene ut fra lageret at sommeren offisielt erklæres for – øh – åpnet, og her er NRKs egenreklame for Sommeråpent:
Nadia, Hilde og Anne sitter nysminkede og nystylede i en liten robåt. De rister leende på hodet mens de plukker opp en flaskepost, et champagneglass, en kurv med jordbær og en kassegitar fra vannet, så tar Nadia tak i årene og ror mot operabygget.
I neste klipp sitter de på operataket og skåler (med det ene glasset), før de snur seg mot kamera smiler, og en stemme sier: Sommeråpent, i kveld kl 21.30!

Jeg kjenner at jeg er litt skuffet over at vi ikke får se hvordan de i kjoler og høye hæler kom seg ut av robåten uten å kantre, og opp det glatte marmortaket uten å skli, men det er jo sommerfjernsyn i et nøtteskall: vi hopper over det som er vanskelig.
Alle de norske kanalene har egne småkanaler, men disse får ikke lov til å gjøre noe når voksenkanalene har ferie.
Men tenk om de fikk lov…!

Bliss: Jan Thomas ™ med det direktesendt talkshowet Dekkstift fra Linda Johansens spa i øverste etasje på Steen & Strøm, Christopher © er utegående reporter i tredje klasse etasje.

Fem: Gro-Helen Tørum og Marianne Behn har i Jakten på den 6. bonde gjemt en enslig bonde et eller annet sted i Norge, og 16 gifteklare og synske kvinner skal bruke evnene sine til å finne ham.

Max: Rune Brynhildsen leder aktualitetsprogrammet Hvitsnippforbryter, hvor erfarne forretningsmenn gir gode innside-tips.

Zebra: Håvard Lilleheie sitter i et tomt studio og mumler i det banebrytende programmet No Show.

NRK3: Tredje runde med slow-tv, denne gang skal den tomme Stortingssalen filmes i 24 timer i døgnet i to uker.

Viasat 4: Viasat 4 viser… Viasat 4  sender…  på Viasat… å, glem det.

Jaja. Det er lov til å drømme.