Etter mange års tilbakevendende sykdom og hele to livreddende operasjoner måtte vår alles favoritt-tv-skurk J.R. Ewing, alias Larry Hagman, gi tapt for leverkreften fredag den 23. november 2012.

Det var altså ikke tv-historiens mest beryktede skuddattentat som fikk den seiglivede og svært elskverdige drittsekken til å bukke under:

Den famøse cliffhangeren som avslutter tredje sesong av «Dallas», hvor J.R. blir skutt fra mørket av en ukjent gjerningsperson, er et legendarisk tv-øyeblikk som skapte avisoverskrifter også i Norge. Tv-selskapet CBS hadde funnet gullåren med sin listige markedsføring av «Dallas», og til og med i presidentvalgkampen samme år ble attentatet på oljemagnaten humoristisk brukt av republikanerne med påstanden «en demokrat skjøt J.R.»!

Det ble også sluppet en countrylåt om hysteriet:

Selv mange år seinere står cliffhangeren på sesong tre av «Dallas» som en milepæl i tv-historien. Se Larry Hagman m.fl. fortelle om deres syn på J.R.-attentatet her:

Et velkjent kjennetegn ved J.R.-karakteren var hans kjappe replikker, som avkledde kvinnene og bitchslappet motstanderne ved mahognibordet. Iskald kynisme levert rett fra en lever marinert med texaswhisky. Nyt her noen av de beste øyeblikkene med J.R., legg for eksempel merke til hvordan Larry Hagman kaller Linda Gray (alias Sue Ellen) for en skjøge uten å blunke:

Et annet kjenntegn ved J.R. var hans evige alkoholtørst, en last også Larry Hagman hadde i virkeligheten da kameraene var slått av. I seriens storhetstid var det ikke uvanlig at Hagman drakk opptil fem flasker champagne om dagen. Et boblende alkoholforbruk som i 1992 ga ham skrumplever og tvang ham til å ta en levertransplantasjon.

Til tross for at han hadde et fotografi av donoren hengende over morgenspeilet og hver dag takket ham for å være i livet, fortsatte Hagman drikkingen i smug fram til 2003 da døden banket enda hardere på døra, og operasjonsstuen på nytt kalte på ham.

Tidligere i år skapte den aldrende slyngel på nytt voldsomt virak, da tv-stasjonen TNT annonserte at «Dallas» ville komme tilbake i ny tapning som tok fakkelen videre fra seriens opprinnelige avslutning i 1991. Selvfølgelig med J.R. i front, da han er den eneste som har vært med i samtlige episoder av «Dallas».

Han var noe mer moden nå med sine 81 år, men på ingen måte mindre skurkeaktig. Larry Hagman kjørte enda en gang hestesporene inn i siden på både med- og motspillere, ikke minst den evige rivalen Cliff Barnes.

«Det blir meg som danser på din grav når de legger deg i jorda», bruser J.R. nok engang mot Cliff Barnes, som etter alle disse årene var blitt vant med den slags.

En ting er dog sikkert, og det er at ingen kommer til å danse på Larry Hagmans grav. Han vil bli husket og æret som en av vår tids met betydningsfulle tv-skuespillere, som med sjarm, selvtillit og djevelsk overlegenhet ga liv til slyngelen vi elsket å hate – J.R. Ewing.

Hvil i fred, din gamle røver.