Engelske Sky Atlantic har i januar neste år premiere på den nye serien «Fortitude», der vi blant andre får Sofie Gråbøl i sin første rolle i en engelsk tv-serie.

Her spiller hun ordføreren Hildur Odegard i det lite gruvesamfunnet Fortitude, som blir revet i filler etter et bestialsk drap. Lett inspirert av «Fargo», kanskje?

Den nye rollen betyr imidlertid ikke at vi får se Gråbøl trekke i lettere klær enn genseren hun alltid hadde på seg i «Forbrytelsen».

Handlingen skal ifølge The Guardian finne sted langs den arktiske sirkelen, og alt tyder på at det også skjer på norsk jord. Det er noe vi ikke helt får til å stemme overens med tidligere rapporter om at Fortitude skal ligge på Spitsbergen på Svarbard – som jo ligger godt nord for 71 grader nord.

Uansett: Har vi gått glipp av storfint besøk i Norge? Neida. Serien er, sikkert på grunn av noe incentivbusiness, innspilt hovedsakelig på Island – nærmere bestemt i tettstedet Reydarfjordur øst på Island. I tillegg er noen scener innspilt i England.

Naturen i serien minner i hvert fall sterkt om Svalbard. Og se, i denne bakomfilmen får vi også se et norsk flagg!

Det Svalbard-lignende våpenskjoldet du kan se på flaggstengene der, med isbjørnen, er forøvrig noe som er laget spesielt for serien – og noe som ytterligere styrker Svalbard-teorien.

Her kan du se den trykket på en BF skuespiller Michael Obiora («Misfits», «EastEnders») har på seg:

luree

Her er den nordirske skuespilleren Richard Dormer ikledd en hjemlig politiuniform.

politi

Disse bildene har vi funnet på den offisielle Twitter-profilen til «Fortitude». Og den som graver, finner som kjent av og til gull:

Skjermbilde 2014-10-01 kl. 10.35.48

Hei, Sky Atlantic! Vi er bare en telefonsamtale unna om dere trenger hjelp med norsk rettskriving – drit i Google translate.

Og slik vi kjenner Sofie Gråbøl, er hun ikke helt fremmed for det norske språket. Håper hun ikke blir tvunget til å snakke sånn som dette i serien (eller jo, vi håper litt på det):

Kanskje får vi også en helikopterscene i serien?