Michael Fassbender (bildet) og «Snømannen» stikker av med nesten hele den norske insentivordning-potten for 2016.

Filmen får 40,5 millioner kroner, mens Matt Damon-filmen «Downsizing» blir avspist med 4,5 millioner, går det fram av en pressemelding fra Norsk Filminstitutt (NFI). De to andre søkerne – tv-seriene «Okkupert» og «Skuespilleren» – får ingenting.

Dette sier avdelingsdirektør Stine Helgeland i NFI om vurderingen som er gjort:

– Ettersom ordningen har en begrenset ramme, har vi foretatt en vurdering og rangering av søknadene sett opp mot ordningens formål, og tildelt midlene ifølge rangeringslisten. Vi har utarbeidet en evalueringsmetode som vi mener vil kunne fungere godt over flere år og tildelingsrunder, og som vil kunne ta høyde for at både norske og utenlandske produksjoner av internasjonalt format vil kunne oppnå tilskudd. I denne første søknadsrunden var det høy kvalitet på søknadene, men «The Snowman» skilte seg fra de andre først og fremst basert på produksjonens internasjonale markedspotensial og størrelsen og kvaliteten på budsjettandelen i Norge.

«Downsizing»-regissør Alexander Payne ga i natt et intervju til sin lokalavis Omaha World Herald der han avslører at mesteparten av filmens fire måneder lange innspillingsperiode vil bli tilbrakt i Toronto i Canada, med en uke i Omaha, Nebraska og en uke i Los Angeles.

Payne sier også at det skal skytes scener i Norge, men spesifiserte betegnende nok ikke hvor mye tid som vil bli tilbrakt her.

Det har foreløpig ikke lyktes Filter Film og TV å få en kommentar fra filmenes produsenter.

Bidrar til turistnæring

Det var fjor at Regjeringen bestemte seg for innføre en ordning der film- og tv-serieskapere kan få tilbake 25 prosent av pengene de legger igjen når de gjør opptak her til lands.

Liknende ordninger har gjort at både Hollywood- og andre filmprodusenter står i kø for å gjøre opptak i land som Ungarn, Romania og Island – til glede for lokale tjenesteytere og turistnæring.

Filmfolk la imidlertid en demper på entusiasmen da det ble klart at det bare var satt av 45 millioner kroner til ordninga. Potten måtte vært dobbelt så stor dersom alle søkerne – Jo Nesbø-filmatiseringa «The Snowman» og Matt Damon-filmen «Downsizing» samt de norske tv-seriene «Okkupert» og «Skuespilleren» – skulle få tilslag.

Og «The Snowman» er som kjent allerede i gang med produksjonen i Norge.

– Klaps på fingrene

Siden har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) svart unnvikende på om det er aktuelt å øke potten, slik at man slipper å avvise noen. Den erfarne linjeprodusenten Per Henry Borch (som riktignok jobber med «Downsizing») er blant dem som har sagt at det vil være å spenne bein på Norges forsøk å bli en nasjon for utenlandske filminnspillinger, dersom man allerede i første runde må si nei til de fleste som søker.

Linjeprodusent Per Henry Borch. Foto: Savas Boyraz
Linjeprodusent Per Henry Borch. Foto: Savas Boyraz

Ikke minst fordi store filminnspillinger planlegges i flere år før de settes i gang, og derfor er avhengige av en viss forutsigbarhet,

– Det blir et klaps på fingrene hvis de andre prosjektene får avslag fordi snømannen tar alt. Da blir det som ild i tørt gress, og alle de store filmselskapene vil merke seg at det fort går tomt for penger i Norge. Da vil de heller søke mot land der de vet de får, har Borch tidligere uttalt til Filter Film og TV.

– Det kan ende opp med at Hollywood tror det bare er én film i året som får støtte, og det er sånt som sprer seg veldig fort i miljøet. Det vil ikke ha noen bra effekt, har «Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge sagt til Rushprint.