Dæven, som vi savner ham allerede. Journalist, forfatter, redaktør og tv-kjendis, men kanskje først og fremst forteller Jon Michelet gikk ut av tiden lørdag, 73 år gammel.

Det var datteren Marte som i sitt gripende minneord droppet nyheten om at Jon på tampen av livet maktet å fullføre sitt gigantiske romanverk «En sjøens helt»:

Romanserien som i tillegg til å overlevere historien om de norske krigsseilernes heltemodige innsats (og den mildt sagt usle behandlinga de fikk av storsamfunnet i etterkrigstida) til nye generasjoner, ble en stor salgssuksess, med et opplag på over en halv million eksemplarer.

Nå viser det seg at tv-serien basert på bøkene nærmer seg det avgjørende punktet der NRK Drama skal gi et eventuelt grønt lys til å rulle kameraene. Og tonene fra Marienlyst er positive:

– Dette er et godt prosjekt og nå ser vi at dette kan bli til noe, sier dramasjef Ivar Køhn til VG i dag.

Han opplyser samtidig om at finansieringen av serien, som ifølge VG kan få en heftig prislapp på 150 millioner kroner (produksjonsselskapet Filmkameratene har tidligere antydet at kostnaden blir 100 millioner), fortsatt er langt fra på plass.

Reiseskildring, krigshistorie og love story

Men Filmkameratene-sjef John M. Jacobsen sier til avisa at dersom statskringkasteren først forplikter seg, vil utenlandske distributører og offentlige støtteordninger bidra til at regnestykket går opp.

Det er to år siden Filmkameratene avslørte at de hadde satt den erfarne tv-serieskaperen Jarl Emsell Larsen («Øyevitne») til å utvikle en serie basert på Michelets helt Halvor Skramstad og hans eventyr på de sju hav.

Til oss omtalte Larsen romanserien som «både reiseskildring, krigshistorie, fortellingen om en førstereisgutt ut i verden, love story og ikke minst historien om Nortraship-skandalen». Manusforfatteren og regissøren hadde personlige grunner til å være særlig fascinert av den:

– Jeg tilhører den siste generasjonen som husker at Norge var en sjøfartsnasjon, i den forstand at alle kjente noen som hadde vært på sjøen og alle hadde hørt de mest utrolige historier fra livet som sjømann. Det er noe som snart er borte, sa Larsen i 2016.

Kan nå utenlands

Selv om han var åpen om at han hadde blanda følelser til tv-versjonen av sin krimhelt Vilhelm Thygesen, som ble spilt av Reidar Sørensen i en miniserie på nittitallet, var Jon Michelet selv entusiastisk til at «Et sjøens helt» skulle finne veien til skjermen.

– Først og fremst på vegne av krigsseilerne og deres mange hundre tusen etterkommere. Endelig får de et drama som gjør heder på dem, og som kan nå utenfor Norges grenser, sa Michelet da nyheten ble kjent.

Ifølge VG kan serien tidligst gå i opptak i februar eller mars neste år, og være klar for tv-seerne i 2020.