(Foto: Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons. CC BY 3.0 via Commons)

Alan Rickmans familie bekreftet torsdag at skuespilleren  – som hadde kreft – er gått bort, 69 år gammel, skriver The Guardian.

Han var mest kjent for rollen som den kriminelle mesterhjernen Hans Gruber i den første og den tredje «Die Hard»-filmen (1988/1995)…

…som sheriffen av Nottingham i «Robin Hood: Tyvenes konge» (1991), en rolle som sikret ham BAFTA-prisen…

…som Severus Slur (Professor Snape) i «Harry Potter»-filmene (2001-2011)…

…og apropos Harry, som Harry i «Love, Actually» (2003)…

 

…som var en av en rekke filmer der han spilte mot Emma Thompson, inkludert tv-filmen «The Song of Lunch» fra 2010 og «Fornuft og følelser» fra 1995.

Rickman karriere startet imidlertid på teaterscenen, noe som brakte ham en tidlig Tony Award-nominasjon for en oppsetning av den franske 1700-tallsromanen «Les Liaisons Dangereuses».

Rollen fikk, ifølge The Guardian, Rickmans motspiller til å la seg sitere på at «publikum forlot teatersalen med et ønske om å ha sex… fortrinnsvis med Alan Rickman».

I 1997 debuterte han som regissør med den prisvinnende, skotske filmen «A Winter’s Guest» (der fikk Thompson hadde en hovedrolle), og fulgte opp regissørgjerningen så seint som i 2014 med Kate Winslet-filmen «A Little Chaos».

Med andre ord: Verdens filmindustri og britisk kulturliv har mistet enda en av de virkelig store.

Hyllestene renner inn på Twitter mens vi skriver dette, og blant kjendisene som så langt har ytret seg finner vi BBC Stephen Fry og «Harry Potter»-kollega James Phelps: