Kremen av Hollywood kom sammen i natt – i år, også – for å meske seg med egen suksess. Med stødig hånd geleidet Ellen DeGeneres de oppmøtte i Los Angeles’ Dolby Theatre gjennom den 86. Oscar-utdelingen fra klokken 02:30 i natt, norsk tid.

Anledningen var selvfølgelig å hylle de beste og flotteste filmene som hadde premiere i 2013, og folka som laget dem.

– Den første muligheten er at «12 Years a Slave» vinner for beste film, sa Ellen idet hun åpnet showet.

– Den andre muligheten er at dere er rasister, alle sammen.

Det var først og fremst tre filmer som lå an til å kunne stjele showet: «Gravity» og «American Hustle», med ti nominasjoner hver, og «12 Years a Slave» – som Ellen ganske riktig påpekte, den største favoritten for beste film – med ni.

1-twel

Om noen av dem kan kalles den store vinneren i natt, er det «Gravity». Men kanskje Ellen var inne på noe: «12 Years a Slave» var det tryggeste valget for beste film, og det var den som fikk prisen.

I denne gjeveste kategorien – den siste til å bli lest opp, av Will Smith – kjempet den mot «American Hustle», «Captain Phillips», «Dallas Buyers Club», «Gravity», «Her», «Nebraska», «Philomena» og «The Wolf of Wall Street».

Brad Pitt, som var produsent for «12 Years a Slave» og spilte en liten rolle (filmens klart minst troverdige, må sies) tok ordet; han presenterte regissør Steve McQueen, som virket litt overveldet der han stutret seg gjennom en liste med folk å takke.

– Alle fortjener å ikke bare overleve, men å leve. Det er den viktigste arven etter Solomon Northup, sa McQueen om filmens helt, som var en virkelig person.

Den britiske filmskaperen dediserte prisen til alle som har holdt ut slaveri, og til de 21 millionene som fortsatt lever i slaveri i dag.

1-grav

Prisen for beste film var tross alt ganske åpen i år. Beste regi, derimot, var mindre spennende: Jeg ble ikke solgt av verken historien eller skuespillet i «Gravity», men filmen er virkelig et fantastisk stykke håndverk. Denne hadde Alfonso Cuarón i lomma, og akademiet skuffet ham ikke.

– Å lage denne filmen var en skjellsettende erfaring. Det er enda godt, for så lang tid som dette tok ville det vært bortkastet ellers, sa meksikaneren, som sendte varme hilsener til sin sønn og medforfatter Jonás, og filmens stjerne Sandra Bullock.

Cuarón ble fortalt av sine regissørkollegaer at det ikke var teknisk mulig å lage «Gravity», som nesten utelukkende spilles ut i vektløs tilstand i verdensrommet (men filmet på trygg jord i Buckinghamshire, England). Regissøren og mannskapet hans brukte da også nesten fem år på å få det til.

3-grav_sandr

Det ble anerkjent, og vel så det. Det ble tidlig klart at «Gravity» skulle gjøre rent bord i alle de filmtekniske kategoriene. Selv om den gjeveste prisen glapp, var dette likevel filmen som kom klart best ut av årets galla.

Den vant til sammen syv Oscar: Beste regi, beste foto, beste klipp, beste lyd, beste lydmiks, beste spesialeffekter – og beste originalmusikk.

Cuarón rundet av talen sin med å slå over på spansk og erklære sin gjeld og kjærlighet til moren sin.

Mellom slagene fikk forresten Ellen Twitter til å krasje, etter å ha tatt en selfie med flere av de største stjernene som var til stede. Hun la bildet ut på direkten, og oppfordret publikum til å gjøre det til den mest delte tweeten i historien.

 

Ikke bare filmer og regissører, men skuespillerne ble hedret i natt.

For beste mannlige skuespiller var det mange sterke kandidater om beinet i år – husk at Tom Hanks og Joaquin Phoenix ikke en gang var nominerte.

Det var likevel én klar favoritt, nemlig Matthew McConaughey, for «Dallas Buyers Club». Det var derfor ikke helt overraskende at det var hans navn som lå i konvolutten til Jennifer Lawrence.

2-dalbuy_matt

Vi har lenge først og fremst forbundet McConaughey med halvslappe romantiske komedier. Men karrieren hans tok en oppsiktsvekkende u-sving etter fylte førti. Fra «The Lincoln Lawyer» til «Mud», «Magic Mike» og den minneverdige gjesteopptrednen i «The Wolf of Wall Street», har han vist stadig nye sider av seg selv.

Skuespilleren, som også er aktuell med HBO-serien «True Detective», leverte i grunn en mer en moraltale enn en takketale, der han snakket om å takke gud og sette seg klare mål.

Uansett skal han ha for innsatsen: Skuespilleren gikk ned over 20 kilo for rollen i «Dallas Buyers Club», der han spiller en kjeltring som begynner å selge ulovlige medikamenter til HIV-positive etter at han selv blir testet positiv.

Samme film høstet prisen for beste mannlige birolle. Jeg vet ikke om det er lov å tulle med det ordspillet – birolle, mener jeg – men Jared Leto er knapt gjenkjennelig som en syltynn transperson i filmen.

4-dalbuy_jare

Fra scenen tok Leto til orde for de som har annet å tenke på enn Oscar-utdelingen.

– Til dere i Ukraina: Vi er her, og når dere strever med å oppnå drømmene deres, så tenker vi på dere, sa han i takketalen.

Videre dediserte han prisen til de 36 millioner menneskene som har mistet livet av aids. Til de som kjemper mot sykdommen i dag sa han:

– Jeg står her i kveld med dere, og for dere.

På kvinnesiden var Cate Blanchett storfavoritt for beste hovedrolle, men det ble en opphetet diskusjon rundt hennes Oscar-sjanser da overgrepsanklagene mot regissør Woody Allen eksploderte i media tidligere i år. Allen regisserte Blanchett i «Blue Jasmine».

3-blujas_cate

Til syvende og sist var det ikke utslagsgivende. Blanchett har tidligere vunnet for beste kvinnelige birolle, og vært nominert ytterligere fire ganger. I natt vant hun for en hovedrolle for første gang.

Hun brukte sine 40 sekunder (og vel så det) på å skryte av de andre nominerte, av filmer med kvinnelige hovedroller – og Australia. Det var flere australske vinnere på scenen i natt, henne selv inkludert.

– Og vi er bare toppen av et isfjell, sier hun om talentet som finnes i landet.

Videre til kategorien for beste kvinnelige birolle, så kunne vi fått enten tidenes eldste Oscar-vinner, eller tidenes yngste dobbeltvinner. Henholdsvis June Squibb (86) for «Nebraska», eller Jennifer Lawrence (23) for «American Hustle».

Det ble ingen av dem. Snarere var det Lupita Nyong’o som tok statuetten, for sin hjerteskjærende opptreden i «12 Years a Slave». Hennes debutfilm!

5-twel_lupi

Når hun kom opp på scenen var det tårevått i sofaen, her – dette var kveldens mest rørende. Nyong’o var rimelig beveget, og kombinasjonen av en vanvittig utstråling og en iøyenfallende kjole gjorde at hun holdt publikum som fjetret.

– Drømmene dine er gyldige uansett hvor du er fra, sa hun, og takket Steve McQueen for å ha gitt henne denne muligheten.

1-her

Så var det manus, da. Det var verken oppsiktsvekkende eller åpenbart at «Her» (bildet ovenfor) skulle vinne for beste originalmanus, men kult var det.

Det er i bunn og grunn en ganske streit kjærlighetshistorie Spike Jonze har skrevet, men i en så fargerik og original innpakning, med så mange inspirerte og minneverdige øyeblikk, at denne var vel fortjent.

«12 Years a Slave» fikk nok en Oscar for beste tilpassede manus. Filmen ble ropt opp tre ganger i løpet av kvelden.

John Ridley har basert manuskriptet på den biografiske boka med samme navn, skrevet av Solomon Northup i 1853.

6-actof

Det var ingen helnorske filmer med i år, men dokumentaren «The Act of Killing» (bildet ovenfor) er et samarbeid mellom britiske, danske og norske filmskapere. Den hadde et lite favorittstempel, men ble snytt for prisen.

Det ble «20 Feet From Stardom» som vant for beste dokumentar.

Litt norsk ble kvelden, likevel, da Disney-filmen «Frozen» vant for beste animasjon.

6-frozen

Filmen er løst basert på et H.C. Andersen-eventyr («Snødronningen»), og foregår i fantasilandet «Arendale». Filmskaperne var på en toukers studietur til Norge, og fikk med seg noen sketsjer av Bryggen i Bergen, norske folkedrakter, og en hel del storslått natur, noe som synes godt i den ferdige filmen.

«Frozen» vant også for beste sang, med «Let it Go».

Nå som vi først snakker om Skandinavia, må det nevnes at Thomas Vinterbergs «Jagten», som var nominert i kategorien beste fremmedspråklige, heller ikke nådde helt opp. Seieren gikk til Italia og Paolo Sorrentino, for «The Great Beauty».

Oscar-utdelingen, eller The Academy Awards som prisen egentlig heter, har vært arrangert siden 1929. Akademiet det er snakk om, heter Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De har omkring 6000 medlemmer som har stemmerett for Oscarene.

De siste årene, fra i fjor og bakover, er det henholdsvis «Argo», «The Artist», «The King’s Speech» og «The Hurt Locker» som har vunnet Oscar for beste film.

Forresten – husker dere jeg skrev at det var tre filmer som kunne stjele showet i år? «American Hustle», stakkars, fikk ikke kassert inn en eneste av sine ti nominasjoner. Kjipt!

 

Her er alle årets nominerte, og vinneren i hver kategori (uthevet):

Beste film:
American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
Her
Nebraska
Philomena
12 Years a Slave
The Wolf of Wall Street

 

Beste regi:
American Hustle
David O. Russell

Gravity
Alfonso Cuarón

Nebraska
Alexander Payne

12 Years a Slave
Steve McQueen

The Wolf of Wall Street
Martin Scorsese

 

Beste mannlige skuespiller:
Christian Bale
American Hustle

Bruce Dern
Nebraska

Leonardo DiCaprio
The Wolf of Wall Street

Chiwetel Ejiofor
12 Years a Slave

Matthew McConaughey
Dallas Buyers Club

 

Beste kvinnelige skuespiller:
Amy Adams
American Hustle

Cate Blanchett
Blue Jasmine

Sandra Bullock
Gravity

Judi Dench
Philomena

Meryl Streep
August: Osage County

 

Beste mannlige birolle:
Barkhad Abdi
Captain Phillips

Bradley Cooper
American Hustle

Michael Fassbender
12 Years a Slave

Jonah Hill
The Wolf of Wall Street

Jared Leto
Dallas Buyers Club

 

Beste kvinnelige birolle:
Sally Hawkins
Blue Jasmine

Jennifer Lawrence
American Hustle

Lupita Nyong’o
12 Years a Slave

Julia Roberts
August: Osage County

June Squibb
Nebraska

 

Beste originalmanus:
American Hustle
Eric Warren Singer og David O. Russell

Blue Jasmine
Woody Allen

Dallas Buyers Club
Craig Borten og Melisa Wallack

Her
Spike Jonze

Nebraska
Bob Nelson

 

Beste tilpassede manus:
Before Midnight
Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke

Captain Phillips
Billy Ray

Philomena
Steve Coogan and Jeff Pope

12 Years a Slave
John Ridley

The Wolf of Wall Street
Terence Winter

 

Beste animasjon:
The Croods
Despicable Me 2
Ernest & Celestine
Frozen
The Wind Rises

 

Beste fremmedspråklige film:
The Broken Circle Breakdown
Belgia

The Great Beauty
Italia

The Hunt
Danmark

The Missing Picture
Kambodsja

Omar
Palestina

 

Beste dokumentar:
The Act of Killing
Cutie and the Boxer
Dirty Wars
The Square
20 Feet from Stardom

 

Beste låt:
«Alone Yet Not Alone» fra ALONE YET NOT ALONE
Musikk av Bruce Broughton; Tekst av Dennis Spiegel

«Happy» fra DESPICABLE ME 2
Musikk og tekst av Pharrell Williams

«Let it Go» fra FROZEN
Tekst og musikk av Kristen Anderson-Lopez og Robert Lopez

«The Moon Song» fra HER
Musikk av Karen O; Tekst av Karen O og Spike Jonze

«Ordinary Love» fra MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM
Musikk og tekst av U2

 

Beste dokumentarkortfilm:
CaveDigger
Jeffrey Karoff

Facing Fear
Jason Cohen

Karama Has No Walls
Sara Ishaq

The Lady in Number 6: Music Saved My Life
Malcolm Clarke og Nicholas Reed

Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall
Edgar Barens

 

Beste kortfilm:
Aquel No Era Yo (That Wasn’t Me)
Esteban Crespo

Avant Que De Tout Perdre (Just Before Losing Everything)
Xavier Legrand og Alexandre Gavras

Helium
Anders Walter og Kim Magnusson

Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa? (Do I Have to Take Care of Everything?)
Selma Vilhunen og Kirsikka Saari

The Voorman Problem
Mark Gill og Baldwin Li

 

Beste foto:
The Grandmaster
Philippe Le Sourd

Gravity
Emmanuel Lubezki

Inside Llewyn Davis
Bruno Delbonnel

Nebraska
Phedon Papamichael

Prisoners
Roger A. Deakins

 

Beste lyd:
All Is Lost
Steve Boeddeker og Richard Hymns

Captain Phillips
Oliver Tarney

Gravity
Glenn Freemantle

The Hobbit: The Desolation of Smaug
Brent Burge

Lone Survivor
Wylie Stateman

 

Beste lydmiks:
Captain Phillips
Chris Burdon, Mark Taylor, Mike Prestwood Smith og Chris Munro

Gravity
Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead og Chris Munro

The Hobbit: The Desolation of Smaug
Christopher Boyes, Michael Hedges, Michael Semanick og Tony Johnson

Inside Llewyn Davis
Skip Lievsay, Greg Orloff og Peter F. Kurland

Lone Survivor
Andy Koyama, Beau Borders og David Brownlow

 

Beste spesialeffekter:
Gravity
Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk og Neil Corbould

The Hobbit: The Desolation of Smaug
Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton og Eric Reynolds

Iron Man 3
Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash og Dan Sudick

The Lone Ranger
Tim Alexander, Gary Brozenich, Edson Williams og John Frazier

Star Trek Into Darkness
Roger Guyett, Patrick Tubach, Ben Grossmann og Burt Dalton

 

Beste kostymedesign:
American Hustle
Michael Wilkinson

The Grandmaster
William Chang Suk Ping

The Great Gatsby
Catherine Martin

The Invisible Woman
Michael O’Connor

12 Years a Slave
Patricia Norris

 

Beste klipp:
American Hustle
Jay Cassidy, Crispin Struthers og Alan Baumgarten

Captain Phillips
Christopher Rouse

Dallas Buyers Club
John Mac McMurphy og Martin Pensa

Gravity
Alfonso Cuarón og Mark Sanger

12 Years a Slave
Joe Walker

 

Beste sminke og hår:
Dallas Buyers Club
Adruitha Lee og Robin Mathews

Jackass Presents: Bad Grandpa
Stephen Prouty

The Lone Ranger
Joel Harlow og Gloria Pasqua-Casny

 

Beste lydspor:
The Book Thief
John Williams

Gravity
Steven Price

Her
William Butler og Owen Pallett

Philomena
Alexandre Desplat

Saving Mr. Banks
Thomas Newman

 

Beste produksjonsdesign:
American Hustle
Judy Becker (produksjonsdesign); Heather Loeffler (settdekorasjon)

Gravity
Andy Nicholson (produksjonsdesign); Rosie Goodwin and Joanne Woollard (settdekorasjon)

The Great Gatsby
Catherine Martin (produksjonsdesign); Beverley Dunn (settdekorasjon)

Her
K.K. Barrett (produksjonsdesign); Gene Serdena (settdekorasjon)

12 Years a Slave
Adam Stockhausen (produksjonsdesign); Alice Baker (settdekorasjon)

 

Beste animerte kortfilm
Feral
Get a Horse!
Mr. Hublot
Possessions
Room of the Broon