Er regissør Kathryn Bigelows («The Hurt Locker», «Point Break») neste film – titulert «Zero Dark Thirty» – ren propaganda for president Obama og hans bestrebelser for å få Osama bin Laden lokalisert og drept?

Det kan vi gi et slags svar på straks. Men først, sjekk ut den første teasertraileren fra filmen og et knippe splitter nye bilder (via Entertainment Weekly):

Relativt sikkelframkallende, ikke sant? Selv om teasertraileren inneholder lengre sekvenser med grafikk enn med mennesker, og er fryktelig hard på voiceoveren, var det veldig deilig å endelig få et glimt av en film vi vet det kommer til å snakket masse om i månedene som kommer.

Her er noen flere interessante detaljer, som kommer fram i saken til Entertainment Weekly:

* Manus er skrevet av Mark Boal, en erfaren krigsreporter for blant annet Playboy og Rolling Stone som også skrev manuset til «The Hurt Locker». Han antyder overfor EW at dette neppe blir noen film som er veldig kritisk til operasjonen som ledet til bin Ladens død:

Jeg er fascinert av mennesker som er fullstendig dedikerte til farlige og vanskelige oppgaver for fellesskapets beste. Jeg mener de har utført en heroisk dåd og jeg syns de er spennende. Personlig vil jeg veldig gjerne vite hvordan de tok bin Laden, og jeg kan bare håpe at dette også interesserer andre.

* Filmen hadde opprinnelig arbeidstittel «Kill Bin Laden», men tittelen ble altså endret til «Zero Dark Thirty». Dette er militærterminologi for «30 minutter etter midnatt», men viser også til hemmeligholdet som preget den årelange jakten på terroristen.

* Apropos hemmelighold, flere har spurt seg hvordan Bigelow og Mark Boal har kommet over all informasjonen som nødvendigvis måtte til for å lage manuset. Enkelte republikanere har også spurt seg om president Obama og hans stab har lekket informasjon slik at administrasjonen skulle framstå i et best mulig lys.

Dette avvises imidlertid av Boal:

Det finnes ikke noen politisk agenda i filmen. Ferdig. Punktum. Jeg tror filmen kommer til å overraske mange. For eksempel er ikke presidenten med i filmen. Han har rett og slett ingen plass i historien.

* Blant de mange skuespillerne i «Zero Dark Thirty» finner vi blant annet Joel Edgerton, Jessica Chastain, Edgar Ramirez, Kyle Chandler, Mark Strong, Chris Pratt, Jason Clarke, Harold Perrineau, Nash Edgerton, Jennifer Ehle og svenske Fares Fares.

Foreløpig norsk premieredato er 1. februar til neste år, men vi håper i det lengste på å få se den litt nærmere USA-premieren i desember.