Nedtellingen til «Hobbiten» er omsider i ferd med å gå mot slutten. Både 3D-orker og trollmenn venter i kinosalens mørke fra i morgen av, men i mellomtiden kan vi jo ta et lite dykk i versjoner av Tolkiens verk som du garantert aldri har fått servert tidligere.

«Hobbiten» kom opprinnelig ut i 1937, og var i flere år en godnatthistorie som J.R.R. Tolkien selv leste høyt for sine barn. En enkel og sjarmerende barnebok som var langt fra stilen og stemningen i Tolkiens meget episke eventyr om «Ringenes herre», som utkom 17 år seinere i 1954.

«Ringenes herre» er i dag synonym med Peter Jacksons oscarvinnende trilogi, men «Hobbiten» var den første som ble filmatisert – faktisk allerede seks år før den ble oversatt til norsk av Finn Aasen og Odrun Grønvik i 1972. Vi skrur tiden tilbake til de psykedeliske 60-åra og en nærmest «Yellow Submarine»-aktig versjon av den kjære Bilbo Lommelun:

Den animerte tegnefilmen på bare tolv minutter er fra 1966, og markerer den aller første gangen «Hobbiten» ble gjort til film. Produsenten William L. Snyder ønsket å lage en hel spillefilm, men det ble med drømmen og tegnefilmen. Legg dog merke til Gollum, som selv i en uhyre enkelt animert variant virker forførende fæl.

Neste gang «Hobbiten» kom i filmform var i 1977, med en tv-tegnefilm der selveste John Huston lånte stemmen til Gandalf. Regissører var Arthur Rankin Jr. og Jules Bass:

I 1985 finner vi faktisk et relativt obskurt russisk tv-drama om boka. Estetikken her er hodepineframkallende, og du kan offisielt kalle deg Tolkien übernerd hvis du klarer å se denne utekstede versjonen fra ende til ende – uten å le deg i hjel, eller falle i søvn:

Hvis du trodde russerne var klin kokos, så tro om igjen. De minst like sprø finnene kastet seg også over «Hobbiten», men ni halvtimes lange tv-episoder, som også lånte litt fra «Ringenes herre». Det ser ikke videre bra ut, men den finske Gollum låter da veldig som Andy Serkis? Kanskje Peter Jackson lot seg inspirere?

Puh, for et utvalg. Håper vi ikke har fratatt deg lysten fra å gå til nærmeste kinosal og se en ny «Hobbiten»-filmatisering. Det er mulig at Peter Jackson får på pukkelen for platt humor og svimlende 48 frames 3D-teknikk, men det ville vært veldig rart om ikke hans «Hobbiten» tross alt er den beste filmatiseringen til dags dato.

Videoene i denne artikkelen taler i hvert fall til den bustete newzealanderens fordel.