De store strømmetjenestene vokter seertallene for enkelt-serier som statshemmeligheter, men i høst har det likevel kommet indikasjoner på at den norske komedien «Norsemen» er tatt svært godt imot av Netflix-abonnenter – hvertfall i USA.

Slik som at på listene over hvilke skuespillere folk søker opp oftest i IMDb, har «Norsemen»-casten gjort formidable hopp – særlig Silje Torp, som på ett tidspunkt var inne blant de 80 øverste. Og i midten av oktober kunne det uavhengige analyseselskapet Nielsen melde at de hadde målt serien til å være den 4. mest sette på Netflix i USA.

Denne suksessen er naturligvis et vitnesbyrd om at «Norsemen» er veldig morsom komedie. Men at den har stukket seg ut blant hundrevis av andre serier på Netflix handler også om kraften i målretta Facebook-annonser. 

– Det er begrenset hva Netflix selv har plass til å løfte fram, og da vi først solgte denne serien til dem var den heller ikke en «Netflix original» og prioritert i deres egen annonsering. Så helt fra første sesong har vi drevet en kampanje for den på Facebook, forteller seriens produsent, Anders Tangen i Viafilm.

Conradis pileskudd ga uttelling

– Vi har lagt ut korte klipp, promotert dem og sett hvilke som har fungert best. Til sammen har vi brukt rundt 30 000 dollar av egen lomme, sier han.

Klippene ble målrettet mot folk som tidligere hadde trykket «like» på filmer og serier som «Master of None», «Breaking Bad», «Blackadder», «Curb Your Enthusiasm», «Monty Python»-filmer, «Modern Family», «The Office», «Family Guy», «Parks and Recreation», «Veep», «The Simpsons», «Game of Thrones», «Girls», «Vikings», «Silicon Valley» og «Better Call Saul» – blant annet.

Det ble også kjørt annonser mot folk som tidligere har likt «Lilyhammer» (som har mange av de samme skuespillerne), folk som er interessert i historie, vikinger og cosplay, og mot folk som jobber i mediebransjen, med tanke på å utløse anmeldelser og omtaler. Strategien ga uttelling.

Særlig klippet der Kåre Conradis rollefigur Orm forsøker å sette fyr på sin døde brors lik, men igjen og igjen skyter faklene i vannet («it’s impossible to aim with cold fingers»), fikk en vanvittig spredning.

Den hadde i november i fjor nådd 1,6 millioner Facebook-brukere og sett av over 600 000. I dag er tallet oppe i over 2 millioner nådd og 900 000 visninger.

Klippet er delt nesten 7000 ganger, og har fått over ti tusen «likes».

«Hva i alle dager er dette»

– Vi fikk etterhvert vanvittige reaksjoner, og begynte å kjøre ut direkte linker til serien på Netflix. Så gikk det noen uker, og så ringte Netflix og spurte «hva i alle dager er dette, det går jo skikkelig unna». Vi dro over til USA for å redegjøre for hva vi hadde gjort; de hadde aldri hørt om noe slikt før – at serieskapere drev en egen kampanje for serien sin, sier Tangen.

Snart ble det også bestemt at serien skulle kjøres ut på Netflix i hele verden.og etterhvert dukket det opp anmeldelser og omtaler av serien i store aviser og magasiner verden rundt.

Den har blant annet vært nevnt tre ganger i New York Times’ streaming-spalte, fått en svært positiv anmeldelse i The Guardian og oppslag i aviser i blant annet Italia og Argentina og i et stort filmmagasin i Tyskland. Da var det ikke lenger aktuelt for Netflix å la serien råtne i en bortgjemt feed. Den neste sesongen ble merket som Netflix Original og løftet fram av strømmetjenesten.

Nils Jørgen Kaalstad, Kåre Conradi, Trond Fausa og Silje Torp har sentrale roller i serien. Viafilm/NRK

Peker og håper på det beste

Samtidig fortsatte Facebook-kampanjen, som alene skal ha skuffet nesten en million brukere fra plattformen og direkte inn til sesong 2 på Netflix.

– Vi valgte å ikke sende trafikk til noen egen landingsside, men rett til Netflix. Utfordringen da er at vi ikke får ikke noe informasjon tilbake fra Netflix, vi må bare peke til dem og håpe på det beste, sier mannen som drev kampanjen for Viafilm, nemlig tidligere Dagbladet-journalist Sven Ove Bakke (som, i åpenhetens navn, er en tidligere kollega av denne artikkelens forfatter).

– Men vi investerte mye i å bygge gode målgrupper, for bruker du Facebook-verktøyet snedig kan du gå ganske dypt ned i folks interesser. Ikke helt Cambridge Analytica, akkurat, men når du begynner å jobbe systematisk og utnytter kulturelle innsikter i arbeidet med målgruppene, vil du klare å pre-kvalifisere de de henvender deg til på en veldig presis måte, sier han.

– Inspirasjonen er god gammeldags jungeltelegraf, egentlig – du finner folk som brenner for noe og vil anbefale det til hverandre. Det vi så var at folk begynte å tagge vennene sine i kommentarfeltet, og når du får momentum på det blir det etterhvert mengder, sier Bakke.

– Kampanjene har scoret høyt på alle tekniske parametre. Det er helt ville tall, egentlig. Og så er det jo morsomt å jobbe med dette på amerikansk skala, for du kan henvende deg til 250 millioner mennesker, sier Bakke.

Trodde de var smalere

For serieskaperne Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen har suksessen overgått alle forventninger de hadde da de først satte seg ned for å skrive en humorserie satt til et «gritty» vikingsamfunn.

– Vi var veldig usikre på om utlendinger kom til å catche humoren. Vi hadde vel egentlig ikke forventet det, og selv om sesong 1 fikk mye skryt i utenlandsk presse og slikt, så er det først etter at vi lanserte sesong 2 og ble en Netflix Original at det virkelig har tatt av, sier Torgersen.

– Vi trodde vi hadde mye smalere appell. Men at så mange ser Norsemen er jo veldig gøy, og litt uvirkelig, sier han.