Jorda er blitt et fryktelig ubehagelig sted å være, og de fleste har flyttet til andre planeter. Bortsett fra Kane.

Han jakter på den siste gjenlevende alien, og drømmer om norske Silje Reinåmo på fritiden. I hvert fall drømmer han om karakteren hennes, Kate.

Omtrent slik kan den oppsummeres, den kommende amerikanske filmen «Patriot Act» der norske Silje Reinåmo skal spille en sentral rolle. Nyheten om at Reinåmo skal spille i filmen sprakk under årets Cannes-festival, og nå nærmer innspillingen seg.

– Jeg skal til Houston, Texas i 10 dager over sommeren, forteller hun til Comoyo Filter.

«Patriot Act» har et budsjett på sju millioner dollar, egentlig småpenger i amerikansk sammenheng, men minst det dobbelte av budsjettet til en vanlig norsk spillefilm. Regissør Wayne Slaten falt for Siljes innsats som hulderen Thale da han så den norske filmen under SXSW i Texas, og bestemte seg for å hyre inn 29-åringen.

Filmen omtales noe friskt fra distributøren som en slags «Blade Runner» møter «District 9» – vi møter hovedkarakteren Kane, et pensjonert medlem av den såkalte Legionen, som står bak utslettelsen av de utenomjordiske Dropas, en rase som migrerte til jorden da deres egen planet ble utslettet. Med seg hadde de avansert teknologi, samt et dødelig virus.

– Kate er kona til filmens protagnoist. Hun hjemsøker ham gjennom drømmeaktige flashbacks, som avslører en mørkere side av karakteren hans, forteller regissør Wayne Slaten.

– Gjennom Kate blir Kane oppmerksom på sin sanne natur, noe som leder til en uventet slutt på filmen.

Med seg på rollelisten har de Jason Douglas («Planet Terror», «Grindhouse», «A Scanner Darkly», «Sin City») og  blant andre James Hong (med roller i «Safe», «Blade Runner», «Tango & Cash»).

– Jeg har alle scenene mine sammen med hovedkarakteren Kane, forklarer Reinåmo.

– Det er vel 6-7 scener til sammen fordelt utover filmen. Jeg falt for manuset, som er en spennende sci-fi med en clever vri. Historien omhandler menneskers frykt for utryddelse, men etter hvert blir man usikker på hvem som egentlig er ute etter å utrydde hvem, forklarer hun.

Den fremtidsdystopiske «Patriot Act»s internasjonale ensemble, med asiatiske, latinamerikanske og europeiske skuespillere står i kontrast til den norskmytologiske debutfilmen «Thale». Hulderfilmen er nå blitt solgt til ni land, og skal blant annet opp på kino i Storbrittania. Her hjemme kommer den på video 29. august.

– Det skader vel ikke at «Thale» gjør det bra internasjonalt samtidig som du får din internasjonale debut?

– Nei, og det skader heller ikke showreelen at Wayne har lovet at drømmesekvensene skal være superestetiske heller, sier hun og smiler.

Reinåmo skal før innspillingen av «Patriot Act» være med i NRK-satsingen «Hjem» der hun spiller den nysgjerrige frisøren Ellen.

– Det skal bli gøy å spille en som er ettertraktet som i «Patriot Act», det blir en motsetning til karakteren i «Hjem» i hvert fall, sier Reinåmo.

Regissør Wayne Slaten har på sin side flere planer for den norske skuespillerinnen.

«Patriot Act» er den første av tre planlagte filmer, og karakteren Kate spiller har en enda større plass i de senere filmene, forklarer han.

Her er en slags konsepttrailer for filmen: