• Her kan du se TVNorge på nett

Alle vet at Kristopher Schau er en allsidig type med mange sider og interesser. Han har til en hver tid mange jern i ilden, enten det er bokprosjekter, band, undergrunns-tv (sjekk ut Rassisme på Youtube) eller prisvinnende journalistikk (Morgenbladet).

Denne gangen har han rettet fokus mot en av verdens raskest voksende idrettsformer, nemlig MMA (mixed martial arts) i sitt kommende program «Folk som slåss» på TVNorge. I dag presenterte han programmet på kanalens vårlansering.

MMA er altså en blanding av mange forskjellige typer kampsport. Den kombinasjonen som har vist seg å være mest effektiv i UFC (verdens største kampsportorganisasjon) er en blanding av brasiliansk jiu-jitsu og bryting.

Utgangspunktet til «Folk som slåss» er nettopp denne økende interessen for den brutale idretten.

– I dagens gjennomregulerte samfunn søker stadig flere vekk fra tryggheten og fascineres av anarkistisk og barbarisk vold. Kristopher Schau er en av dem, heter det i TVNorges pressemelding.

Schau har vært fan av kampsport lenge, uten at han selv har drevet med det aktivt.

Programserier som gir et innsideblikk i kampsport er for så vidt ikke noe nytt i seg selv. Gamle ZTV i Sverige sendte for eksempel fabelaktige «Rallarsving» i 2005/2006, der de to programlederne reiste verden rundt og sjekket ut hva som var den «grymmaste» kampsporten. Discovery Channel kjørte på sin side to sesonger av «Fight Quest», der programlederne også reiste verden rundt på jakt etter den ultimate kampsportformen.

– Forskjellen på de to programmene og mitt er at jeg selv ikke er en utøver som deltar i selve programmet, sier  Schau.

– Dessuten synes jeg hele den greia der programlederen på død og liv skal være så ekstremt aktiv og involvert i selve programmet er ganske utspilt.

I «Folk som slåss» har Schau fått et helt år på seg til å reise verden rundt og sjekke ut ulike former for kamsport. Det har ført ham til Brasil og deres superdrøye Vale Tudo, der til og med nedskalling er tillatt.

Han har sjekket ut bareknuckle fighting blant sigøynere i Nord-England, slik som Brad Pitt bedriver i Guy Ritchies «Snatch» (2000).

I tillegg har Schau også vært i USA og sjekket ut diverse MMA-miljøer, og han har sjekket ut undergrunnsslåssing i Polen.

– Vi har ikke gjort noe på den israelske kampsporten Krav Maga dessverre, mest på grunn av at det er så komplisert å få tillatelse til å filme i Israel, sier han.

Krav Maga er en egen, pragmatisk og stygg nærkampteknikk som er spesialutviklet av det israelske forsvaret. Det er en lite spektakulær kampform, da den kun fokuserer på det mest effektive. Slag i hals og skritt, noe som uansett ikke er lov i det fleste organiserte former.

– Vi kunne jo gjort det i et annet land, men jeg mener at om man skulle gjort det, så burde det vært i Israel.

Alle programmene er imidlertid ikke spilt inn enda, så vi får vente litt med å flere detaljer om hvilke kampsportformer som skal sjekkes ut.

Uansett blir det ni episoder, og «Folk som slåss» skal etter planen på lufta i mars 2013.