– Ja, jeg spiller prinsesse Leia i filmen. Jeg er veldig glad i de gamle Star Wars-filmene, så det er en stor ære, sier norske Ingvild Deila (29).

Som alle som har tatt seg bryet med å sitte gjennom rulleteksten på den nye Star Wars-filmen nå vet: Ryktene som i forrige uke svirret om at en nesten helt ukjent norsk skuespiller opptrer som selveste Leia, er helt riktige.

Uten å spoile noe som helst om handlinga kan vi fastslå at den populære figuren som ble spilt av Carrie Fisher i «A New Hope» (1977), «The Empire Strikes Back» (1980), «Return of the Jedi» (1983) og «The Force Awakens» (2015), dukker opp i en kort, men kraftfull scene i «Rogue One».

Den nye filmen utspiller seg i tida før 1977-filmen, og det ser kanskje ut som om Fisher er dynket i ungdomseliksir for anledningen, men i virkeligheten er det Deila som bærer den berømte hvite kjolen og den karakteristiske kanelbollesveisen – med den amerikanske skuespillerens ansiktstrekk digitalt animert oppå hennes eget.

Ingvild Deila. (Foto: Privat)
Ingvild Deila. (Foto: Privat)

 

Kjente igjen replikkene

Skien-jentas Lucasfilm-pålagte munnkurv, som hun lydig har båret i ett og et halvt år, ble i dag opphevet.

Den Storbritannia-baserte norske skuespilleren kan dermed fortelle leserne av Filter Film og TV den fulle historien om hvordan hun endte som en av tidenes mest berømte filmfigurer.

– Jeg har en agent i London som satte meg opp på en casting call da rollene først ble utlyst. Ingen av oss visste da at det dreide seg om Star Wars, men det var veldig spesifikke krav til høyde og kroppsstørrelse – krav som tilfeldigvis passet meg perfekt. Jeg sendte først inn en self-tape, der jeg snakker om meg selv i tre minutter, og av en eller annen grunn gikk jeg videre til en ordentlig audition på Pinewood-studioet i London (kjent for både Star Wars- og James Bond-innspillinger, red. anm-).

– På forhånd fikk jeg laste ned replikkene til auditionen via et high security datasystem. Og da jeg så dem, kjente jeg dem igjen med en gang: Det var nemlig hologram-monologen og replikkvekslingen mellom Leia og Vader ombord på Tantive IV (fra «A New Hope», red. anm.). Hjertet begynte straks å slå fortere, forteller hun.

Kort tid etter auditonen fikk hun beskjeden: Rollen var hennes.

Bare noen uker senere satt hun på flyet til California.

I Lucasfilms legendariske effektstudio Industrial Light & Magic ble hun plassert inne i en «globe» som scannet og fotograferte ansiktet og kroppen fra alle vinkler. Deretter ble scenen spilt inn på sett i Pinewood.

 

Ærefullt

– Selv om noen av ansiktstrekkene mine er endret med CGI måtte jeg sminkes, farge håret og sette det opp i kanelbollesveisen. Sammen med det å ha på kjolen å stå der på et fullt oppbygd sett opplevde jeg som svært ærefullt, sier hun.

Deila flyttet opprinnelig til Storbritannia for å studere helt andre fag (idehistorie, media- og utviklingsstudier), og ble skuespiller etter tilfeldig å ha landet en rolle i en britisk film og blitt bitt av basillen.

Etter at mastergraden var innlevert har hun satset på skuespill som yrke, og hadde deltatt i flere britiske (og en tysk) produksjon da hun i fjor hadde en liten birolle mot Robert Downey Jr. i Avengers-filmen «Age of Ultron».

Deila mot Robert Downey Jr. i «Age of Ultron».
Deila mot Robert Downey Jr. i «Age of Ultron».

Etter at hennes Star Wars-rolle ble kjent har det strømmet inn Twitter-hilsner fra hele verden. Det synes Deila bare har vært hyggelig, og ellers har ikke livet endret seg mye: At hun egentlig er blond, blåøyd og ikke umiddelbart kan kjennes igjen fra filmen, tror hun vil hjelpe henne å beholde en viss anonymitet til tross for medvirkningen i verdens kanskje mest avsette filmserie, med millioner av fans.

Tirsdag så hun filmen selv, på premieren i London.

– Jeg må se den flere ganger for å kunne gjøre meg opp en mening min egen scene; filmen er så intens og spennende på det tidspunktet at jeg satt helt ytterst på setet. Men ja – det er merkelig å se seg selv med en annens ansiktstrekk, sier hun.

Backstage på «Star Wars»-premiere i London. (Foto: Privat)
Backstage på «Star Wars»-premiere i London. (Foto: Privat)

– Det kommer flere Star Wars-filmer i åra framover. Får du gjenta Leia-rollen?

— Det vet jeg ikke. Det har vært hint om det, men inntil videre velger jeg å ikke bygge forventningene og tenke at det ikke vil skje. Jeg er bare kjempeglad for muligheten til å være med i «Rogue One».

Og selv om det finnes Star Wars-fans som sikkert kunne lagt seg ned og dødd med et smil om munnen etter å ha opplevd noe slik, har ikke Deila tenkt å gi seg med film. Norsk filmbransje må gjerne ta kontakt.

– Jeg har bare vært med på utenlandske produksjoner, det hadde vært gøy å spille i en norsk film, sier hun.


Et lite apropos med en veldig mild spoiler:

Carrie Fisher er ikke den eneste skuespilleren fra originaltrilogien som gjenskapes ved hjelp av datagenererte effekter i «Rogue One». Det gjelder også avdøde Peter Cushing, som til alt overmål utpekes av enkelte anmeldere som «den beste skuespilleren i filmen». Det er jo ganske morsomt, men vi aner at skuespillere med et minstemål av selvrespekt nå bør kjenne sin besøkelsestid og avklare hva det greit at filmprodusentene gjør med deres ansikt og kropp etter at de selv er lagt i torva…