Netflix

Se «Krigen» («A War»).

I 2015 lanserte Danmark TO krigsdramaer som BEGGE ble nominert til Oscar (hvert sitt år). Denne uka ble begge lagt ut på Netflix.

«Krigen» er den beste av dem. og har Pilou Asbæk («Borgen», «Game of Thrones») i rollen som en Afghanistan-soldat som må stå til rette for en avgjørelse han tok på et millisekund i kampens hete. Tuva Novotny er filmens egentlige stjerne, i rollen som offiserens hardt prøvede kone.

«Under sandet» byr på vakkert, dansk kystlandskap kontrastert mot et bekmørkt bilde av den seirende part i Den andre verdenskrig. Det er rett etter krigens slutt, og på strendene du ellers forbinder med sommerferie og badeliv har sadistiske britiske offiserer satt purunge, vettskremte guttunger – tyske krigsfanger – til den livsfarlige og traumatiserende jobben det er å finne og rydde miner.

Begge filmene er brutale, tankevekkende skildringer av krigens galskap.

Vil du heller se…

Sjefen på nært hold? «Springsteen on Broadway» (konsertfilm fra 2018). Forestillingen folk betalte titusener av kroner for. Selvsagt verdt det hvis du er fan.

Et familiedrama? «Roma» (film fra 2018). Alfonso Cuaróns personlige beretning fra sin egen barndom.

En film om å lage film? «The Disaster Artist» (2017). James Franco i sann historie om en noksagt som prøvde å lage film i Hollywood. Og klarte det. På et vis

TV 2 Sumo

Se «Hal» (dokumentarfilm fra 2018).

Muligens et litt filmnerdete tips, men dette er et fascinerende og inspirerende portrett av en av den amerikanske kinofilmens mindre kjente pionerer.

Hal Ashby (1929-1988) regisserte en imponerende rekke filmer på 70-tallet, som Warren Beatty-komedien «Shampoo» og Jane Fonda-dramaet «Coming Home», men er likevel kommet i skyggen av mer kjente New Hollywood-aktører.

«Hal» tømmer arkivene og bruker personlige brev, lydopptak og intervjuer for å tegne et bilde av en humanist med et unikt blikk på verden og en perfeksjonistisk innstilling til filmkunsten.

Vil du heller se…

Kule damer? Se «Vida» (serie fra 2018). Avhengighetsskapende dramakomedie fra det spansktalende Los Angeles.

Fantasy? Harry Potter-maraton! Alle de sju filmene er lagt ut. Lenge siden du har sett dem?

Nordiske klassikere? Se «Utvandrerne»/«Nybyggerne» (filmer fra 1971-72). Jan Troells episke verk med 80-årsjubilant Liv Ullmann i sentral rolle.

Viaplay

Se «Darkest Hour» (film fra 2017).

Det har ikke manglet på filmgjengivelser av Winston Churchill de siste femti åra, men så tett som dette har vi vel aldri vært på den gamle grinebiter’n.

«Darkest Hour» følger den sigar- og brandyglade statsministeren gjennom de første, famlende ukene av sin regjeringstid og er en av disse filmene der historiske hendelser er gjengitt på en forbløffende troverdig, levende måte.

Sminkørene til Gary Oldman fikk mye oppmerksomhet for jobben med å transformere skuespilleren, men han gjør jammen en god innsats selv også (og fikk Oscar for det). Også Kristin Scott Thomas viser seg å være et godt valg – hun spiller kona Clementine.

Vil du heller se…

Avismakeri à la gamle dager? «The Post» (film fra 2018). Spielberg-drama om redaksjonen som avslørte at USAs myndigheter løy om Vietnam-krigen.

En spionserie? «Counterpart» (serie 2017-18). Egenartet serie om paranoia og parallelle virkeligheter. Sesong 2 i gang nå.

Drama fra virkeligheten? «I, Tonya» (film fra 2017). Vellykket dramatisering av det tragiske livsløpet til kunstløper Tonya Harding, kjent fra Lillehammer-OL.

NRK TV

Få nyheter denne uka, så vi minner om at «Babylon Berlin» (serie 2017-19) må ses. Et mørkt krimdrama fullt av overraskende vendinger, men først og fremst et uhyre vellaget portrett av en historisk epoke som både likner og har formet vår tid.

Vi er i dekadente Berlin, 1929. Hovedpersonen er politimann og dypt religiøs, men bedrar kona og døyver traumene fra Den første verdenskrig med morfin – og har muligens bånd til Weimar-hovedstadens ikke ubetydelige underverden. Under et raid mot en pornofilminnspilling gjør han et mystisk funn som setter begivenhetene i bevegelse, og snart er vi på jakt etter et stjålet, sovjetisk godstog med verdifull last.

Kunnskapen om hvor Tyskland er på vei bidrar unektelig til nerven her. Men serien har heldigvis store doser humor og humanisme oppe i det hele. Hele serien kan ses på NRK.

Vil du heller se…

Et mørkt, norsk drama? Se «Pyromanen» (film fra 2016). Hva om det er sønnen til brannmesteren som er pyromanen som driver og tenner på hus i bygda?

Samlivsdrama? Se «Fortiden» (film fra 2013). Få skildrer dysfunksjonelle familier som den iranske filmskaperen Asghar Farhadi.

Rotløs ungdom? Se «Unge Lovende» (serie 2015-18). Siste sesong med Elise, Alex og Nenne og deres forsøk på å skaffe seg et liv i kreative yrker.

HBO Nordic

Se «Bone Tomahawk» (film fra 2016).

Skummel og små-surrealistisk thriller fra det ville vesten med Richard Jenkins, Patrick Wilson og Kurt Russell.

Tre uheldige nybyggere er kidnappet av ville kannibaler (!), og en umake forsamling revolvermenn setter seg fore å komme dem til unnsetning. Det er før de aner noe om hvilken formidabel fiende de skal møte. Prikk prikk prikk.

Blandingen av horror og spenning og den litt sakteflytende rytmen gjør at filmen ikke faller i smak hos alle. Men er du åpen for en western utenom det vanlige er det en fengslende fortelling med interessante karakterer, mye bra dialog og en finale som setter støkk.

Politisk satire? «Baron Noir» (serie fra 2016). En fransk «House of Cards». Muligens bedre.

Periodedrama? «Death & Nightingales» (miniserie fra 2018). Om kjærlighet, svik og bedrag i Irland på slutten av 1800-tallet.

Moderne spionaction? «Berlin Station» (serie fra 2016-18).Om CIA-agentene jobber undercover i Europa.