Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix

Se «The Haunting of Hill House» (serie fra 2018).

Ikke ukesfersk, men verdt å fremheve en dag som 1) er fattig på Netflix-nyheter (hvertfall fram til «House of Cards» kom fredag ettermiddag, vi får komme tilbake til den) og 2) kommer rett etter årets eneste skrekkfilm-tematiserte høytid.

Denne horror-serien er dessuten et gripende familiedrama i tillegg til å være skikkelig skummel.

Vi følger ekteparet Crain, som flytter inn i et gammelt herskapshus i den hensikt å pusse opp, selge med et fett overskudd og bruke pengene på å bygge et drømmehjem for seg og sine fem barn. 25 år seinere er det imidlertid klart at ingenting har gått etter planen, og hver og en av de overlevende – jeg sier ikke mer – må på hvert sitt vis leve med traumer fra tida i huset.

Med forskjellige tidsplan, flashbacks, frampek og alternative synsvinkler føles denne serien veldig moderne, selv om den boltrer seg i gamle skremmetriks, og på tross av overnaturlige elementer oppleves den underlig jordnær og realistisk. Alt i alt et verdig tilskudd til denne skrekkfilmens nye gullalder vi lever i.

Vil du heller se…

En western av godt, gammelt merke? «Silverado» (film fra 1985). Cowboydrama fra mannen som skrev «The Empire Strikes Back» og «Raiders of the Lost Ark», med mye av den samme briljansen.

Gripende drama? «Remains of the Day» (film fra 1993). Anthony Hopkins er den altoppofrende butleren i en av sine beste filmer.

Spenning? «Bodyguard» (serie fra 2018). Uovertruffen popcornthriller fra BBC. Om en upopulær politiker og hennes livvakt.

HBO Nordic

Se «Inglourious Basterds» (film fra 2008).

Ah, digger disse plutselige filmslippene til HBO. Nå kan du blant annet gjenoppleve Quentin Tarantinos fullstendig bonkers alternativ-historie om Den andre verdenskrigen. Den kommer komplett med den Oscar-belønnede, trespråklige skuespillerprestasjonen til Christoph Waltz og en rørende og hysterisk original hyllest til filmkunsten.

Her vil ethvert handlingssammendrag komme til kort, men i sentrum står en jødisk ungjente som rømmer fra nazistene på landsbygda i Paris, ender som kinosjef i Paris og får den tvilsomme æren å arrangere en spesialvisning av en propagandafilm med sin egen nemesis som æresgjest. For ikke å snakke om Der Führer selv.

Andre nyutlagte filmer verdt å se hos HBO, er lavbudsjetts-scifien «District 9», Will Ferrell-komedien «Elf» og det utsøkte krimdramaet «Before the Devil Knows You’re Dead». Ingen grunn til å savne videosjappa på hjørnet, med andre ord.

Vil du heller se…

Komedie? «Loudermilk» (serie 2017-18). Frekk og velskrevet fortelling om eks-alkis som blir en avholds-rådgiver utenom det vanlige.

En biografisk film utenom det vanlige? «My Dinner With Hervè» (film fra 2018). Om Hervè Villechaize, som var film- og tv-stjerne på 70- og 80-tallet før han begikk selvmord i 1993.

Spenning? «Ray Donovan» (serie 2013-2018). Snikpremiere på sjette sesong ligger ute. Nå har LA-fikseren skiftet beite – og flyttet til New York.

NRK

Se «Lykkeland» (serie fra 2018).

STORSATSING-ALARM! Nytt, ambisiøst og bredt anlagt periodedrama om hvordan oppdagelsen av svart gugge i Nordsjøen i 1969 endret familierelasjoner, politikk, kultur, den fattige fiskerbyen Stavanger – og landet Norge. Jepp, her er den – den store tv-serien om oljeeventyret.

Med Pia Tjelta og Per Kjerstad i hovedrollene og manus av dama som skrev «Nobel», «Halvbroren» og «Kampen om tungtvannet» er denne serien preget av å ha toppfolk i alle ledd, foran og bak kamera.

Og dermed er det blitt noe mer enn en historieleksjon: Gjennom en mangfoldig bukett rollefigurer kommer vi tett på både frykten, drømmene og håpet denne brytningstida brakte med seg.

Faren er der, selvsagt, for at det blir vel mye «heia Norge» i lengden. Men det er pokker så godt gjort, dette.

Vil du heller se…

Spiondrama? «Le Bureau» (serie 2015-18).Ventetiden er over – tidenes spionserie er tilbake med fjerde sesong.

Thriller? «En dag» (serie 2018). Gisseldrama i Belgia, sett fra både politiet, gjerningsmennene og ofrenes synsvinkel.

Krim? «Babylon Berlin» (serie fra 2017-18). Et mørkt krimdrama fra 20-tallets Berlin, full av overraskende vendinger.

Viaplay

Se «Chicago PD» (serie 2014-18).

Har du sansen for blålysdrama og Viaplay-abonnement kom julaften tidlig i år. Den siste uka har de nemlig lagt ut alle fem sesongene av brannetat-serien «Chicago Fire», alle fire sesongene av sykehusserien «Chicago Med» og alle fire sesongene av politiserien «Chicago PD».

Dette er tre vellagde, sammenvevde serier i den såkalte procedural-sjangeren som plasserer deg på innsiden av nødetatene i en amerikansk storby (gjett hvilken). Det er plass til litt privat drama også, og alle episodene ender på brannmennene, politifolka og sjukepleiernes felles stambar – et snertent lite grep som forener alle seriene (som også har crossover-episoder).

Den fjerde serien i franchisen, «Chicago Justice», mangler på Viaplay – men den ble kansellert etter bare en sesong, så det er kanskje ikke noe stort tap.

Vil du heller se…

Dansker på tynn is? «Friheten» (serie fra 2018). Om et svindler-ektepar som prøver å holde seg på den tynne sti.

Blekt drama? «Manchester By the Sea» (film fra 2016). Casey Affleck som familiefaren som må forsone seg med et enormt tap.

En rå superhelt? «Black Panther» (film fra 2018). Den beste Marvel-filmen så langt er mer enn et actioneventyr – den er en kulturell merkestein.

TV 2 Sumo

Se «The Big Lebowski» (film fra 1998).

Nittitallets største kultfilm og en av tidenes morsomste krimkomedier fyller tjue! Ikke at vi trenger slike påskudd for et gjensyn med The Duderino (Jeff Bridges).

Han er stoneren som bare vil bowle med kompisene Walter (John Goodman) og Donny (Steve Buscemi), men som på grunn av en fatal feiltakelse havner midt i et kidnappingsdrama og må hanskes med den ene antagonisten mer outrert enn den andre. En sky milliardær, en pornokonge, en jentunge på rømmen og en litt for frigjort kunstmaler er bare en del av karakterene du møter her.

Filmskaperbrødrene Ethan og Joel Coen har laget bedre filmer – «Fargo», «No Country For Old Men» – men ingen av dem er så gjennomført coenske som denne. «The Big Lebowski» kunne rett og slett ikke vært laget av noen andre, og filmhistorien hadde vært fattigere uten.

Vil du heller se…

Effektfest? «Valerian and the City of a Thousand Planets» (film fra 2017). Flatskjermen din får virkelig kjørt seg i Luc Bessons romeventyr.

Krim? «The Truth About the Harry Quebert Affair» (serie fra 2018). Patrick Dempsey gjør comeback med rolle som drapsmistenkt forfatter.

Norsk uhygge? «Kielergata» (serie fra 2018). Thorbjørn Harr briljerer som rehabilitert kriminell på et idyllisk. norsk småsted der noe er veldig off.