Før jul skulle samboeren min ha noen eksamener på skolen, derfor var det veldig viktig at hun la seg tidlig og fikk nok søvn. Det innebar at jeg også måtte legge meg samtidig.

Jeg var imidlertid sjelden veldig trøtt, og begynte å høre på Filip & Fredriks podcast mens hun sov. Det ble det kjapt satt stopper for. Jeg lå nemlig og ristet av latter (til slutt fikk jeg kun høre på BBC World Service, en kanal som gjør at jeg sovner med en gang).

Takket være Fredrik Skavlan og alle svenskene i servicenæringen i Oslo er gapet mellom norsk og svensk populærkultur mindre enn noensinne. Og at vi forstår svensk godt kommer godt med når vi skal lytte til Filip & Fredriks podcast, for her går det unna i 200 kilometer i timen – om film og tv, men også om andre typer populærkultur.

Det er forsåvidt analyser, men også røverhistorier og sladder. Kun snakk, ingen musikk.

– Filip och Fredrik sine podcasts er den mest briljante media- og popkulturanalysen som finnes, pakket inn i hysterisk morsomme resonnement, en sylskarp retorikk, og perfekt detaljspotting. Som et slags «Radioresepsjonen» om KUN film, musikk, kjendiser og bøker, laget av Skandinavias to morsomste outsidere, sier «Lydverket»-programleder Asbjørn Slettemark, som er minst like fan som jeg.

– Det er også imponerende hvor mye de utleverer seg selv, i tillegg til at de går i strupen på folk som kunne slått dem sanseløse med noen flathåndslag. Ren magi. Som bonus blir man etter hvert også veldig oppdatert på Sverige. Enten det er  GW Persson og Jan Guillou sine ego eller Arga Snickaren sin stor kuk-aura, sier Slettemark.

Fredrik Wikingsson og Filip Hammar begynte ut som journalister i Aftonbladet der de var kulturreportere. De likte ikke hverandre noe særlig i begynnelsen, men etter at de reiste til USA for å dekke en sak i fellesskap, ble de perlevenner. Siden avanserte de til fjernsyn. De har hatt flere suksesser i TV4 og TV5.

Første gang jeg oppdaget Filip og Fredrik var rundt 2003 da jeg fikk en brent dvd med en sesong av «High Chaparall».

Her reiste Filip og Fredrik rundt USA og intervjuet b-kjendiser og odde karakterer i diverse undergrunnsmiljøer.

Siden fikk de to stor suksess med å utvikle diverse programserier som siden ble solgt til blant annet Norge. «Norges Herligste» og «Ylvis møter veggen» er bare to konsepter som de to var med på og hadde suksess med i Sverige.

Om man kan finne en norsk ekvivalent til Filip & Fredrik må det bli det bli Thomas og Harald i «Senkveld». Thomas og Harald er kanskje mer folkelige, men de har på en måte samme posisjon i den norske befolkningen som Filip & Fredrik har i Sverige – de er godt likt og på fornavn med hele bransjen.

De første fem- seks podcastene deres var mer tradisjonelle: De ringte opp svenske kjendiser og pludret om løst og fast på måte som riktignok var svært underholdende.

Etter hvert har imidlertid podcasten utviklet seg og blitt mer og mer medieanalytisk. De to har vært i underholdningsbransjen lenge, og er flinke til å se tendenser og trekke paralleller på et annet og mye høyere nivå enn man ofte får i norske radioprogram eller diskusjonsforum.

Men det blir aldri tørt, blant annet er de glade i å banne med mye patos: «Men for FAAAAAAN, det er ju inte poenget Filip!». De er som et gammelt ektepar som arresterer hverandre hele tiden. Fredrik er lesehesten av de to, mens Filip har øret mot jorden i større grad enn sin makker. Sammen er de et tohodet troll som kan snakke opp en storm med uventet utfall.

Så langt har de laget 68 episoder. Den ble kåret til Sveriges beste podcast i 2011 og har cirka 100 000 lyttere i uken.

Rundt juletider vant de Kristallen (samme som Gullruten i Norge) for årets beste programledere (med programmene «Nittileaks» og «Breaking News med Filip och Fredrik»):

Nå har de lansert en egen hjemmeside der alle podcastene er samlet og nye kommer ut.

Hver torsdag kommer det en ny episode. Jeg har väntat hela veckan. Gapa.