Alt og alle hopper på «Stranger Things»-toget.

Etter bare én sesong gjennomsyrer serien nå populærkulturen med en metningsgrad som det tok «Breaking Bad» tre-fire sesonger å oppnå, et altoppslukende fenomen som synes vevd inn i alle tings materie.

Så nå har moren din slutta å bake og serverer bare Eggo-vafler.

Megleren omdekorerer leiligheten du skal selge med lysvegg uten å spørre først.

Og tilfeldige forbipasserende ber deg slå neseblod på dem så de kan ligne mest mulig på Eleven.

Her følger sju utslag av «Stranger Things»-manien som hjemsøker vår klode i forkant av andre sesong:

1. Forretningsmodell: Late som man er «Stranger Things»

Stranger Things

Om man for eksempel har en film eller tv-serie eller et spill som ikke er «Stranger Things», kan man likevel selge det inn som «Stranger Things»-aktig.

Eventuelt vil folk gjøre det for deg, noe alle kvinnelige vokalister som har blitt kalt «Björk-aktig» noensinne sikkert vil dra kjensel på.

Høna og egget-eksempelet er nyinnspillingen av «It», miniserien basert på Stephen King‘s bok som er blant de store inspirasjonskildene for serien, og som nå selv får skryt for å minne om «Stranger Things».

Samtidig omtales den tyske skumlis-serien «Dark» (på Netflix i desember, ifølge Inverse) som en mørkere utgave av «Stranger Things», mens skrekkspillet «Untold Stories» rett og slett klistret på en vignett som minnet mistenkelig om den vi kjenner fra Duffer-brødrenes serie.

Og så var det gubbdagis-butikk nummer én, da, som liksågodt har betalt Facebook for å få spoile andre sesong i feeden til folk slik at de skal få solgt lyslenkene sine:

2. Noen folk har laga no’ sjæl (med henda!)

En bokstavelig talt søtere måte å hylle alfabetveggen til Winona Ryder fra første sesong er i kakeform, gjerne via formkake. Det finnes etter hvert mange varianter å velge mellom, men om vi må velge én går vi for denne M&M-kledte saken fra Delish:

Etsy florerer broderiene:

Og fordi Halloween-fester med tilhørende kostyme-angst atter et år tårner over oss (hva skal man egentlig ha på seg?) er det selvsagt også plenty med påklednignstips relatert til serien der ute:

Bruktsjappa Sue Ryder i Nottingham endte opp med å dekorere butikkvinduet sitt i stil med lysveggen, for så å slenge inn en sykkel og et par veldig autentiske antrekk for å lokke Halloween-shoppere inn på handletur.

Ifølge BBC tar i det minste mange forbipasserende bilder av seg selv foran butikkvinduet, og bildene spres kjapt på sosiale medier.

En mer nerdete hyllest er den fullt fungerende lysveggen Caleb Kussmaul laget ved hjelp av en Raspberry Pi, som han ifølge NME så koblet opp mot nettet og streamet live slik at alle kunne sende sine egne lysvegg-beskjeder.

Enda et hakk lenger enn både Kussmaul og Sue Ryder gikk bareierne Emporium Popups i Chicago, som liksågodt opprettet sin egen «Stranger Things»-bar, døpt The Upside Down.

Et lite aber: De hadde ikke spurt Netflix om lov, og fikk dermed tilsendt tidenes mildeste advokatbrev, stilet på «Stranger Things»-språk, med en formaning om å ikke holde baren åpen lenger enn det de på forhånd hadde annonsert.

3. Én mann vil være «Stranger Things»

Komikeren Charles Ross er mest kjent for det hesblesende humorshowet «One Man Star Wars Trilogy», som er akkurat det det høres ut som. På 75 minutter raser han gjennom hele den første Star Wars-trilogien, komplett med stemmene til alt fra Chewbacca til C-3PO.

Han har også tatt for seg andre store ikoniske fortellinger som Batman og Ringenes Herre-trilogien, men det nyeste ettmannsshowet er basert på en ferskere fortelling:

Første sesong av «Stranger Things».

Førstkommende fredag melder Burnaby Now at Ross har premiere på forestillingen «One Man Stranger Things» på teaterscenen til Anvil Centre i den kanadiske byen Burnaby.

Ross er allerede godt i gang med å øve inn demogorgonen, så her er det bare å slenge seg på flyet:

4. Meeen… er ikke hele 80-tallsgreia litt anakronistisk?

Selv om Bård Tufte Johansen til VG sa at serien «var wow, som en rett du ikke har smakt før», er det lite som er spesielt originalt med «Stranger Things».

Serien lever lenge i hjertet på grunn av sin virkelige styrke – en utrolig godt castet rollebesetning og særdeles solid karakterarbeid – men innpakningen er ikke annet enn en veldig gjennomført pastisj av 80-tallet (riktignok også særdeles inspirert av spillklassikeren «Silent Hill» fra slutten av 90-tallet) slik vi også har sett i f.eks. «Super 8».

Hvilket selvsagt betyr en og annen anakronisme, noe som får det til å rykke litt ekstra i fingrene til folk som elsker å påpeke sånt.

Ta det offisielle mobilspillet som ble gitt ut for serien. Det skal liksom være 80-tallsretro, men ser i stedet ut som et – og hold deg fast nå – Super Nintendo-spill fra 90-tallet.

Eller hva med at strømmetjenesten Netflix har valgt å gi ut serien på DVD og Blu-ray?

Dette har de for sikkerhets skyld pakket inn i et VHS-omslag, for å skape full forvirring blant alle født etter 1995 eller deromkring. Og hos Newsweek, som spør seg:

– Er ikke hele poenget med Netflix at man slipper DVD-er?

Dette er ikke den eneste anakronismen fra serien folk henger seg opp i selvsagt, noe som utforskes til fulle i denne videoen fra CollegeHumor:

5. Det finnes merkeligere ting å la seg inspirere av

Det er ikke bare parodi-folket som koser seg med «Stranger Things».

På YouTube finner vi rap-låta «Stranger Things Tribute» av TRNDSTTRS, bestående av den ti år gamle rapperen Esteban «Mini» Serrano, den sju år gamle lillebroren Mikael Serrano og den 13 år gamle beatprodusenten Josyah «Jojo» Lavina-Maldonado.

Låta er, selvsagt, fabelaktig.

Som Time påpeker:

«Mandag morgen hadde videoen bare nådd 34 visninger, men den fortjener å spres like kjapt som panikk sprer seg i Hawkins, Indiana

Motefolket har også hektet seg på trenden. Noe man forsåvidt også burde forvente av folk som lever av trender. I fjor møtte Louis Vuittons klesdesigner Nicolas Ghesquière de unge skuespillerne i Paris.

Da han hadde en motefremvisning i samme by tidligere denne måneden hadde han kledt en av modellene i en egendesignet og veldig retro «Stranger Things»-skjorte med de fire mannlige hovedrolleinnehaverne avbildet.

– Vi syntes det kunne være gøy å ha et lite nikk til sesongen som snart skal komme i showet vårt, sier Ghesquière til Vanity Fair.

Det har ikke vært helt fritt for inspirasjon her til lands heller.

Den visuelle kunstneren Violeta Mal er innflytter fra Argentina til Oslo, hvor hun har laget en av de mer spesielle tolkningene av serien.

Videoen «Stranger Things Oslo» ble til etter at hun hadde sett hele første sesong på én gang («det var som å gå i barndommen igjen») i sommer, kombinert med et blikk på hovedstaden som er litt annet enn det tradisjonelle.

– Etter at jeg flytta til Norge har jeg innsett at Oslo føles som en David Lynch-fortelling, men uten drapene og mysteriene, sier Mal til Filter Film og TV.

– Noen ganger er det bare kjedelig her. I fjor sommer da jeg sykla rundt i byen, mens sola forverra søvnløsheten min, fikk jeg ideen om å filme en fortelling om intetheten som foregår her. Fordi den intetheten er jo også noe, er den ikke?

6. Noen vil bare selge vafler

Til slutt – om du vil ha et perfekt øyeblikksbilde av hvor altomspennende fenomenet «Stranger Things» er akkurat nå – hør på dette:

Ferdigvaffelen Eggo er Eleven’s noe tvilsomme favorittmat og dukker opp gjentatte ganger i første sesong.

Følgelig har den blitt ikonisk blant seriens mange fans.

Ifølge Mashable har Eggo på sin side kvittert for gratisreklamen ved å slippe «Stranger Things»-inspirerte vaffeloppskrifter, gjør-det-sjæl-instruksjoner for å lage «Stranger Things»-inspirerte vesker og lommelykter av Eggo-pappeska, samt en utvidelse for Google-nettleseren Chrome som skal sperre for alle «Stranger Things»-relaterte spoilere.

Typiske ting vi alle ville gjort om kjernevirksomheten vår plutselig ble en internvits i en av verdens mest populære serier.

Hvorpå nettstedet Fast Company kommer med beinhard kritikk mot Eggo fordi de mener selskapets strategi for å utnytte «Stranger Things»-koblingen hverken er innovativ eller tilbakelent nok.

Kan vi ta oss et bittelite pust i bakken akkurat her for å verdsette akkurat hvor absurd dette tverrsnittet av tidsånden er?

Vi har nådd et punkt i menneskehetens historie hvor det virker helt logisk å hudflette en gammelmodig produsent av frosne ferdigvafler for den dødssynden det er å ikke være hipp nok.

7. Sånn har’e blitt

Vi lar sjarmtrollet Gaten Matarazzo runde av ballet med den eneste recapen av første sesong du noensinne vil trenge:

  • «Stranger Things 2» legges ut på Netflix fredag 27. oktober.