Det finnes nok dem som i dag hører på hip hop i Norge som kanskje best kjenner Ice Cube som han sinna politisjefen i «21 Jump Street» og Dr. Dre som produsent av hodetelefoner, som vil bli en smule overrasket over historien som fortelles i den kommende N.W.A.-biografilmen «Straight Outta Compton».

Til tross for en smule selvglorifiserende – men høyst fortjent – intro, der Ice Cube og Dr. Dre glir gjennom dagens langt roligere LA-bydel Compton i det som mest av alt kan minne om (og sikkert er) en Chrysler-reklame, får vi raskt servert godsakene i form av en svært lovende trailer:

Her får vi altså et innblikk i et Compton som utover på 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet ikke var et sted man oppholdt seg om man ikke mente alvor og hadde noe annet sted å være.

De unge versjonene av Dr. Dre og Ice Cube spilles tilsynelatende svært troverdig av henholdsvis Corey Hawkins og O’Shea Jackson Jr. – at sistnevnte ligner på originalen er kanskje ikke tilfeldig når du vet at Ice Cubes døpenavn er O’Shea Jackson.

Opprinnelig var det ryktet at også Lil Eazy-E skulle spille sin avdøde far Eazy-E, men den jobben gikk i stedet til Jason Mitchell.

cast

Filmen hadde ikke vært komplett uten den spinnville og høyst hvite gangsta-gründeren Jerry Heller og hans Ruthless Records, en rolle vi basert på traileren er ganske sikre på at Paul Giamatti har i sin hule hånd.

Mange av detaljene i traileren synes å være ganske spot on, blant annet da N.W.A. til tross for sterke advarsler fra politiet framførte nettopp «Fuck Tha Police» på turné, samt den hvite Ferrari Testarossaen Dr. Dre kjørte rundt i på begynnelsen av 90-tallet.

En litt nyere referanse i traileren – der vi også får glimt av nåtidens DJ Yella, Kendrick Lamar og Game – er nikket til Tam’s Burgers, der lowride-byggeren og tidligere Ice Cube-kollega Terry Carter etter sigende ble påkjørt og drept av hip hop-mogul Suge Knight tidligere i år.

Filmens regissør F. Gary Gray («The Italian Job», «Law Abiding Citizen», «Forhandleren») kan vel også sies å kjenne til originalmaterialet – han regisserte i sin tid også en rekke hip hop-videoer, blant andre denne:

Kanskje viktigst av alt er imidlertid at musikken framført i filmen virker å være helt i tråd med originalmaterialet – noe annet kunne knapt ventes, når både Ice Cube og Dr. Dre også produserer filmen.

«Straight Outta Compton» har amerikansk premiere 14. august i år – om den kommer på norsk kino er ennå ukjent.