Det er ikke mange ukene siden den japanske regissøren Hayao Miyazaki (72) annonserte at hans dager i Studio Ghibli snart er talte.

Heldigvis betyr ikke det at resten av animasjonsstudioet legger ned sine penner. Snart er nemlig en av studioets andre grunnleggere, Isao Takahata, klar med animasjonsfilmen «The Tale of Princess Kaguya».

I går kom den første fullengde-traileren for filmen. Vi anbefaler at du bruker tre minutter på den her:

Filmen er basert på den klassiske japanske fortellingen Taketori Monogatari (Sagaen om bambushuggeren), som ikke bare regnes for å være et av landets første eventyr, men også en av de tidligste forløperne til science fiction-sjangeren.

I fortellingen og filmen følger vi den vesle jenta Kaguya, som blir funnet som baby(dukke) inni en bambus (bambusstrå? bambustre?). Ganske raskt blir det klart at hun ikke er som andre barn – i eventyret sies hun å stamme fra hovedstaden på månen, Tsuki-no-Miyako.

Som du kan se, er tegnestilen en litt annen enn det vi er vant til fra Ghiblis kant. Synes ikke det gjør noe, vi – dette er da bare vakkert? Her er også en liten fersk bakomfilm, om du er ekstra interessert (og kan japansk).

«The Tale of Princess Kaguya» er den første filmen fra Takahatas kant siden «Grave of the Fireflies», som kom for 14 år siden.

Verken den eller den nye filmen – som har japansk premiere senere denne måneden – kan sies å være rene solskinnshistorier.

Les også: Legenden Hayao Miyazaki pensjonerer seg, smått kontroversielle «The Wind Rises» vist fram i Venezia