En liten innrømmelse til å begynne med:

Da jeg i 1995 gikk i første klasse på videregående, ble hele klassen sendt ut for å se «Kristin Lavransdatter» som en del av norskundervisningen. Samtidig som filmen gikk på Colusseum, gjorde også Sylvester Stallone en innsats som «Judge Dredd» på en av de mindre salene.

Valget var dessverre litt for lett for noen av oss, og det var ikke med forbedrede kunnskaper om Sigrid Undsets forfatterskap vi forlot kinoen den dagen. Til alt hell hadde jeg tatt med en «Kristin Lavransdatter»-brosjyre fra et stativ, så jeg kunne med letthet legge ut om fargepaletten i filmen (grønt og brunt) da jeg ble utspurt i klassen dagen etter.

Vel, nok om fortiden – for her handler det tross alt om fremtiden, der Judge Dredd er en av de mest effektive håndheverne av loven i et samfunn der de fleste gir beng i denslags.

I den nye filmen om den opprinnelige tegneseriefiguren, har Karl Urban («Doom», «Bourne Supremacy») tatt over stafettpinnen fra Sylvester Stallone, og begge er (skal vi tro den ferske traileren over her) like flinke til å lage nedovermunn under masken.

Traileren er lang og full av action, og forteller langt på vei om premisset til filmen: Et kjempetårn midt i byen er hovedkvarteret til byens største dopbande, ledet av en kvinnelig mesterhjerne (Lena Headey). Høyblokken er nærmest umulig å trenge inn i, men Dredd og hans sidekick (Olivia Thirlby) gjør et forsøk.

Som Slashfilm påpeker: Høres det ikke litt kjent ut? De av dere som (uvisst på hvilken måte, filmen kommer rett på video i Norge til høsten) har fått sett den fantastiske indonesiske kampsportfilmen «The Raid: Redemption», vil umiddelbart kjenne igjen premisset for hele filmen.

Massiv rumpesparking i trange omgivelser har sjelden fungert så godt som i «The Raid», så det skal bli spennende å se hvordan «Judge Dredd» klarer seg i forhold når den kommer på kino 29. september (men filmen ble påbegynt for lenge siden, så ingen kan anklage dem for kopiering).

Her et klipp fra «The Raid», med en av de drøyeste korridorkampscenene vi har sett på film siden den i «Oldboy»: