Netflix

Se «Jessica Jones» (sesong 3).

Den tredje sesongen av «Jessica Jones» er også den TRETTENDE tv-seriesesongen i det hjørnet av Marvels filmunivers som har utspilt seg på Netflix. Og den aller siste, siden Disney nå tar med seg Marvel-merkevaren over på sin egen strømmetjeneste, som lanseres til høsten.

Som The Guardian skrev: Disse superheltene har nedkjempet alt fra hensynsløse mafiabosser til  levende døde ninjaer, men måtte til slutt gi tapt for styrerommets krav om synergieffekter.

Jessica Jones er uansett en av Marvels kuleste og mest mangefasetterte helter. Takket være hovedrolleinnehaver Krysten Ritters udiskutable sjarm har serien om henne knapt hatt en dårlig episode.

Tredje sesong starter bittelitt tamt, men tar seg kjapt opp når vi introduseres for årets skurk – en mann som i utgangspunktet likner mer på en gjennomsnittlig norsk kommentarfeltkriger enn en verdig motstander for en superhelt. Og som dermed er flere hakk skumlere enn den typiske Marvel-antagonisten.

Det er likevel Jessicas forhold til venninne og adoptivsøster Trish som er den mest sentrale aksen i denne sesongen. Med fare for å spoile den forrige sesongen har jo hun også ervervet noen evner utenom det vanlige, og det får store konsekvenser for dynamikken de to damene mellom.

Vil du heller se…

Den grusomme virkeligheten? «When They See Us» (miniserie, 2019). Historie fra virkeligheten og de grusomme konsekvensene av USAs råtne rettssystem.

En annerledes spøkelsesfilm? «Personal Shopper» (2016). Kristen Stewart hjemsøkes av spøkelser i parisisk drama fra mesterregissør Olivier Assayas. Se opp for nordmann i birolle!

Rock ‘n roll-myter? «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story» (2019). Dels konsertfilm og dels dokumentar – bare at det ljuges friskt av både filmskaper og intervjuobjekter.

HBO Nordic

Se «Pose» (sesong 2).

Serien om dragscenen i New York på 80-tallet er tilbake. Det betyr at sommerens dose hjerte, smerte og overdådige kostymer ikke bare er sikret, men dynket i mørk øyenskygge og levert i en pakke av fargerik tyll.

Perfekt timet er det også, i disse Pride-dager – for dette er (i tillegg til mye annet) en historieleksjon om hvordan en undergruppe av skeive måtte kjempe for å bli sett og respektert. Og om hvordan de overlevde ved å holde sammen.

Den nye sesongen starter imidlertid med en dyster grunntone, for nå har HIV-viruset begynt å kreve sine ofre. Allerede i den første replikkvekslingen skjønner vi at begravelser er blitt en hyppig foreteelse for hovedpersonene Blanca og Pray.

Samtidig er det tegn til at mainstreamkulturen begynner å omfavne subkulturen deres – illustrert ved at Madonnas «Vogue» dominerer på MTV; en låt som hyller drag-damenes særegne dansestil. Om denne omfavnelsen skal bære preg av plyndring eller hyllest er imidlertid et åpent spørsmål.

Sjelden balanserer tv-serier mellom komikk og tragedie på en så god måte som her. Sesong 1 ligger forresten på Netflix også.

Vil du heller se…

Western? «Deadwood – The Movie» (film, 2019). Den etterlengtede avslutningen på verdens beste westernserie.

En fortelling fra virkeligheten? Se «Chernobyl» (miniserie, 2019). Lærerikt og fengslende tv-drama om kjernekraftverk-katastrofen i 1987.

Drama i vakre omgivelser? «Big Little Lies» (serie 2018-19). Lovende ny sesong av serien med overklassefruene som skjuler en stor hemmelighet.

TV 2 Sumo

Se «Dunkirk» (film fra 2017).

Mesterregissør Christopher Nolan forteller historien om da 400 000 britiske soldater ble evakuert fra Frankrike i starten av Den andre verdenskrig.

Det gjør han med infernalske scener, mektig filmmusikk og minimalt med dialog. Resultatet er en umiddelbar krigsfilmklassiker.

Trenger du en påminner om hvor kaotisk og grusomt krig kan være, eller hvilke ufattelige prøvelser helt vanlige mennesker gjennomgikk ikke langt fra våre breddegrader for et par generasjoner siden, er dette dermed stedet å trykke «play».

«Dunkirk» er definitivt en film som gjør seg best på kino, men gikk du glipp av den da du hadde DEN muligheten, får du ta til takke med å se den i egen stue. Av med lyset, opp med volumet og vekk med mobilen!

Vil du heller se…

Dramakomedie? «Younger» (serie 2015-19). Enkel uten å bli dum, lettfordøyd uten å bli for søt, og alltid underholdende – selv i sjette sesong.

Barnefilm? «The Little Prince» (film, 2015). Flott animasjonsteknikk gjør at denne filmen ikke gjør skam på en av tidenes vakreste barnebøker.

Krigssatire? «Catch 22» (serie, 2019). Uvanlig vellykket adaptasjon av Joseph Hellers epokegjørende antikrigsroman.

Viaplay

Se «Frustrerte fruer» (serie 2004-11).

Alle åtte sesonger av en av forrige tiårs mest populære serier er ute – til glede for både nye seere og for nostalgisk anlagte fans som måtte være klare for en repriserunde.

I første sesong (som er den beste) introduseres vi for de fire hovedpersonene i begravelsen til deres venninne Mary Sue (hvis død ikke hindrer henne fra å være seriens fortellerstemme). Det er jakten på en forklaring på hennes brå selvmord som setter handlingen i gang, hvertfall før fruenes private intriger tar overhånd.

«Desperate Housewives» ble umiddelbart en seersuksess da den først gikk på lufta høsten 2004, og selv om ingen ville finne på å nevne serien i samme åndedrag som de samtidige 00-talls-dramaene vi i dag har kanonisert som forløpere for den store kvalitets-tv-bølgen, er det ikke heeeeeelt på trynet å gjenkjenne noe av dens DNA i en av vår tids beste serier, «Big Little Lies».

Også her er det hvertfall en blanding av humor og drama, og et morbid mysterium i sentrum for et knippe instagramvennlige overklasseliv.

Vil du heller se…

En bittersøt film? «Juliet, Naked» (2018). Popmusikk, nostalgi, motvillig modnende menn og kvinnene som må utholde dem: Klassisk Nick Hornby, dette.

Horror? «Hereditary» (film, 2018). Effektiv og ordentlig skummel revitalisering av sliten sjanger.

Dystopi? Se «The Handmaid’s Tale» (serie, 2018). Første sesong av det gripende og omdiskuterte dramaet er det umulig å stille seg likegyldig til.

NRK TV

S«Usynlige helter» (serie fra 2019).

For en historie! Og den er visst sann.

To representanter for det finske utenriksdepartementet reiser til Chile for å forhandle om en handelsavtale, men kalenderen viser september 1973 – så mens de er der kuppes makta i landet av militæret, under ledelse av general Pinochet.

De finske byråkratene blir stående i spagaten mellom egen samvittighet og ordrene hjemmefra – skal de være lojale overfor landets nye makthavere eller hjelpe vanlige folk på flukt fra den brutale militærjuntaen? Valget de tar, vil avgjøre skjebnen til et forbløffende antall mennesker.

Og, ja: Finsk-chilensk fjernsynsteater er noe ganske annet enn den rendyrkede suomi-varianten, viser det seg snart – dette er en skarp og spennende serie satt i et troverdig gjenskapt 70-talls-Santiago.

Vil du heller se…

Drama fra fjerne himmelstrøk? Se «Raketten» (film fra 2013). Stemningsfull og autentisk film om livet i avsidesliggende deler av Laos. Sterk barnerolle i sentrum.

Vond sosialrealisme? Se «Farleg kjærleik» (serie fra 2018). Nærstudie av tenåringsjente som stikker hjemmefra for å henge med helt feil folk.

Lugne svensker? Se «Bonusfamilien». Sjarmerende humordrama om et nyetablert ungt par som har barn på hver sin kant.