Kronerullingsnettstedet Kickstarter har vist seg å være en gullgruve for folk med gode ideer.

Det er stedet hvor spillutviklere får finansiert drømmeprosjektene ingen utgivere tør satse på, hvor musikere får fans til å betale ulønnsomme vinylutgivelser på forhånd og «Veronica Mars»-filmen plutselig er en realitet.

Du tilbyr et teoretisk produkt, og om noen vil ha det kan de betale en stor eller liten sum for å se det satt ut i livet. Sett summen du trenger og sett en tidsfrist. Samtidig får folk som gir ulike summer ulike bonusgodsaker – 10 dollar gir skiva de er med på å finansiere, 2000 dollar gir en privatkonsert i stua.

Om totalsummen nås innen tidsfristen kommer pengene inn, hvis ikke får de null og niks.

Kickstarter er et sted hvor du får betalt for to ting: Enten en idé alle ser er god, eller kjærligheten folk har til deg etter at du laga favorittplata/filmen/spillet deres en gang på 90-tallet eller lignende.

Kjendisdrevne prosjekter fullfinansieres gjerne på få dager, samme hvor god eller dårlig ideen er – du er berømt, det er nok.

Hvilket antagelig gjør Zosia «Girls-Shoshanna» Mamets nylige mageplask dobbelt smertefullt. Kjærligheten hun hadde generert som Shoshanna (og hun ER super i den rollen) var ikke så stor som hun trodde. Og folk synes muligens ikke musikken hennes er så genial som hun hadde håpa.

Sammen med søstera Clara har hun dannet folk-duoen The Cabin Sisters. Se dem her:

De har bokstavelig talt klappet sammen en låt ved navn «Bleak Love», om hjertesmerte, som er ganske så okei.

Men så var det prosjektet da: En musikkvideo til låta. 32000 dollar (184000 kroner, sånn cirka) i løpet av 14 dager er det de ber om, til en produksjon som dessverre høres ganske gjespverdig ut med mindre du er fan av kostymedramaer.

«We have a wonderful concept from a bright young director that includes, beautiful gowns, statues, a large opulent loft space, extensive make-up, saturated tones needing anamorphic lens (for those technically inclined).

I videoen som følger med forklarer Zosia og Clara de dyptliggende årsakene for at de nå ønsker å billedlegge klappinga si med en råflott musikkvideo.

– Vi bestemte oss for å starte bandet som en unnskyldning for å tilbringe mer tid sammen, forteller Zosia.

– Jeg plukka opp banjoen og spilte skikkelig dårlig, men jeg tror det var grunn nok for oss til å fortsette, fyller Clara inn.

Hun legger til at låta ble skrevet på et par timer og at en musikkvideo ville være å ta det «full circle». Jadda.

Zosia forteller vider at de elsker å lage musikk og vil dele det med «dere, som kaller dere våre fans».

– Og det er også en måte for oss å bli bedre kjent med dere.

Den betalte vennskaps-isen tar tydeligvis litt tid å bryte. Tre dager etter at Kickstarter-prosjektet var publisert hadde bare 456 dollar kommet inn fra ni personer. Til sammenligning: Zach «Scrubs» Braff dro inn to millioner dollar på tre dager da han annonserte en oppfølger til regidebuten «Garden State».

Folk liker å se Braff deppe, tydeligvis.

Det er verdt å nevne at også Braff fikk en god porsjon kritikk for sin Kickstarter, som sees på som et lysende eksempel på en negativ trend hvor kjendiser som allerede har flust med penger ber om almisser de ikke trenger, samtidig som de drar oppmerksomheten bort fra de mer originale og pengetrengende prosjektene Kickstarter egentlig var beregna for.

Nettopp her ligger mye av årsaken til hvorfor så mange fryder seg over å se det gå dårlig med The Cabin Sisters:

I blant kan selv ikke kjendisstatusen hjelpe deg.

At de to i tillegg er hipstere fra en rimelig rik familie og ber om en stor sum penger for å gjøre noe de, etter eget utsagn, ikke er så flinke til (en mer filmrelatert Kickstarter kunne nok gått bedre) er bare en bonus.

Apropos bonuser: De er latterlig overprisede. Ved å donere 100 dollar kan du velge mellom et signert foto av søstrene eller en usignert vinyl. Vil du ha vinylen signert, må du opp i 300 dollar.

2000 dollar? Du får skype med søstrene i 45 minutter (god timelønn – kommer de til å ha en stoppeklokke fremme?) slik at de kan bli «bedre kjent med fansen». 8000 dollar? Stolen til Zosia fra «Girls»-settet, signert av skuespillerne.

Så, nesten femti lapper for en stol som antagelig ikke er superbehagelig å sitte i? Greit nok at det er en samlegjenstand, men jeg kunne fått skjorta til Tony Soprano for fem lapper da jeg var i Vegas for noen år siden, og den så mye mer komfortabel ut.

Sammenlign dette med f.eks. Kickstarteren til spionfilmen «MLE», som ber om sympatiske 17.000 dollar for EN HEL SPILLEFILM. Donerer du 200 dollar får du spille tv-spill med hovedrolleinnehaver/regissør/manusforfatter (hei, hun er som en britisk Lena Dunham!) Sarah Warren en hel kveld.

Snakk om å bli bedre kjent med fansen.

De siste dagene har det rullet inn litt mer til de trengende Mamet-barna, noe som muligens er resultatet av at Lena Dunham twitret om det til en million følgere. Selv om hun ikke klarte å stille seg hundre prosent helhjertet bak prosjektet:

I skrivende stund har kampanjen fått inn 2100 dollar, med åtte gjenstående dager.

Bare 29900 dollar igjen nå, Zosia. Kjør på.