Sier du «Nintendo» sier jeg «glade, fargerike og familievennlige spill». Den japanske spillgiganten er kjent for å være hard i sensurklypa og for å sky realistiske voldsskildringer, seksuelt innhold og banning. Slik har det hvertfall vært siden konsollene ble allemannseie på nittitallet.

Det betyr ikke at det tidvis har dukket opp ufine ord på Nintendo-plattformene – et «one hell of a guy» i «Donkey Kong 64» og et «get the fat-ass bitch off a my back» i «Conquer’s Quest».

Men det er såpass sjelden at det vekker oppsikt når det dukker opp et «dammit» eller «badass» i «Zelda», for ikke å snakke om krenkefesten i taboidene når et Mario-spill tilsynelatende (og neppe intensjonelt) inneholder et grynt som kan tolkes som «cunt!».

Nå har imidlertid den norske skuespilleren David Menkin (40) lagt på stemme til hoved-antagonisten i Nintendo Switch-spillet «Xenoblade Chronicles 2», som kom før jul.

Der ytrer han linja «don’t get cocky, you little shit».

Det er ifølge fansens tilbakemeldinger til Menkin på Twitter, og så langt vi kan bringe på det rene, første gang noen har ytret den skatologiske profaniteten i et Nintendo-spill.

– Alltid gøy å være banebrytende! Uten at det akkurat endrer hverdagen min, kommenterer Menkin, som opprinnelig er fra Moss, begynte sitt skuespillervirke på teaterscener i London etter tusenårsskiftet, og fikk et gjennombrudd som filmskuespiller med en birolle i Oscar-filmen «Zero Dark Thirty» fra 2013.

Siden har han blant annet spilt mot Tom Hanks i «A Hologram for the King» og mot Hugh Grant og Meryl Streep i «Florence Foster Jenkins» (begge fra 2016), i tillegg til mange stemmeroller i spill og animasjonsserier (og et mangeårig virke som TV3-stemmen som sier «søndagsfilmen klokka tjuetre!»).

Akkurat nå synes Twitter det er veldig morsomt å kople den bannende «Xenoblade Chronicles»-figuren hans med «Thomas og vennene hans», der Menkin har voicet flere figurer i den engelskspråklige originalutgaven:

– Det er veldig gøy når folk engasjerer seg. Jeg er jo så gammel at jeg husker fenomenet fanbrev. I dag er det slik at de som enten liker eller misliker deg har nok av kanaler til å si fra om det, sier han, og mener film- og tv-produsentenes holdning til fan-kontakt har endret seg:

– Før fikk vi beskjed om å holde oss så nøytrale som mulig, enten det var positive eller negative tilbakemeldinger. Nå understreker de at det er lov å svare og kommunisere med fansen, så lenge vi husker at de ikke eier deg. Noen ganger er det nødvendig å si «slapp av litt» til folk, sier han.

Da «Xenoblade Chronicles 2» ble spilt inn i fjor sommer, ble det ikke gjort noe poeng av den historiske banninga.

– Jeg tenkte ikke over at det var noe spesielt med manuset, jeg er vant med å banne i videospill på andre plattformer. Heller ikke de jeg jobbet for nevnte at det var uvanlig å si «shit», de ville kanskje ikke at det skulle distrahere meg fra rolletolkningen, sier han.

Er du blant dem som har latt deg fortape i den nye Amazon Prime-serien «McMafia» (og det bør du visst) dukker han snart opp i en episode der også. Og når den storstilte dramaserien om oljebransjens inntog i Norge, «Lykkeland», kommer på NRK seinere i år er Menkin med i en stor rolle.

Det er den første han spiller i hjemlandet.

– Men når jeg endelig fikk innpass i den norske bransjen, ble jeg castet som amerikaner, ler han.