Mye kommer til å bli skrevet om Shirley Temple i forbindelse med at den 85 år gamle kvinnen – tidligere verdens mest populære barnestjerne – døde i dag.

Vi har imidlertid lyst til å fokusere litt på ett aspekt ved karrieren hennes – samarbeidet med den 50 år eldre afroamerikanske skuespilleren Bill «Bojangles» Robinson.

Robinson var den første afroamerikanske skuespilleren som fikk danse med en hvit jente på film, og til sammen spilte Robinson og Temple i fire filmer sammen.

Det skjedde først i «The Little Colonel» (1935), der sju år gamle Temple klarte å matche Robinsons steg på temmelig imponerende vis i den berømte trappedansen:

Dette var den første av flere filmer der Robinson ble castet som en snill og lydig Onkel Tom-aktig figur som gjorde som hans hvite og mer eller mindre rasistiske oppdragsgivere sa.

– De var det perfekte raseoverskridende paret. For det kunne jo aldri bli noe mellom dem, skriver filmhistoriker Donald Bogle i «Toms, Coons, Mulattoes, Mammies, & Bucks».

I «The Littlest Rebel» (1935) spør lille Shirley slaven sin (spilt av Robinson) hva det betyr å «frigjøre slaver». «I don’t know what it means myself», svarer han.

Forholdet mellom de to, og betydningen av deres felles opptredener for framtidige generasjoner av afroamerikanske Hollywood-skuespillere, er noe historikerne neppe blir ferdig med med det aller første.

I dag hyller en hel verden (velfortjent) Shirley Temple – vinner av en spesialoscar for unge skuespillere i 1935, seinere styrtrik diplomat.

Robinson døde i 1949 av et hjerteinfarkt, og hadde ikke en krone i banken (til tross for at han fikk over to millioner dollar i honorarer for filmene sine). Men også han var populær: 32 000 mennesker deltok i en minnemarkering i Harlem.