Sheriffer, bikkjer og romantiske operativsystem: Ukens strømmeanbefalinger!
- Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.
- Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
- Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.
Netflix:
Vi har gode og dårlige nyheter. Den dårlige nyheten er at det ikke bugner av kvalitetsferskvare av film og tv-serien «i disse tider». På den andre siden, det gjør at strømmetjenestene fisker frem moderne klassikere fra våre film- og serieskapere. Kan’ke få i pose og sekk, si!
Ethan og Joel Coens cowboyfilm fra 2010 er basert på en amerikansk klassiker av forfatteren Charles Portis. En fjortis (Hailee Steinfeld) blir med to typete karer fra lovens lange arm, i håp om å ta rotta på farens drapsmann.
Denne er gøyal, vakker og har enestående rolletolkninger fra samtlige. Jeff Bridges’ meget «hurr durr»-dialekt er et høydepunkt i seg selv, og av den grunn anbefaler vi teksting. Et bonustips er at Coen-brødrenes poetiske western-antalogi, «The Ballad of Buster Scruggs», også er tilgjengelig på Netflix.
Vil du heller se…
Transformers? Se «Bumblebee» (film, 2018). En banangul robot blir venn med en beintøff jente som prøver å finne seg selv.
Røverhistorier fra psychonauter? Se «Have A Good Trip: Adventures in Psychodelics» (dokumentar, 2020). Kulturpersonligheter forteller om sine opplevelser med psykedeliske stoffer.
Seinfeld-spesial? Se «Jerry Seinfeld: 23 hours to kill» (film, 2020). Jerry Seinfeld har gitt ut sin første «special» siden 1998.
HBO Nordic:
Joaquin Phoenix vant i mars en Oscar for sin tolkning av «Joker». Men før Jokeren var det «Her». Denne filmen er indie-elskeres våte drøm. Denne Spike Jonze-regisserte filmen er ikke bare kjent for sin melankolske, men troverdige historie, men også for fargene, lyset og musikken. Den er rett og slett fullkommen.
Phoenix spiller en ensom mann i en nær fremtid, på søken etter noen som kan fylle tomrommet etter ekskona hans. Ironisk nok jobber han selv med å skrive kjærlighetsdryppende, personlige kort for mennesker som ikke klarer å uttrykke det de føler. Når han får installert en personlig kunstig intelligens ved navn Samantha (Scarlett Johansson) på mobilen, får han plutselig håp for fremtiden igjen. Kan kjærligheten mellom en mann og hans operativsystem vare evig?
Vil du heller se…
Kvinnekamp? Se «Mrs. America» (serie, 2020). En stjernespekket serie satt til 70-tallets likestillingskamp i USA.
Superheltinne? Se «Stargirl» (serie, 2020). Stargirl baner vei for en ny generasjon superhelter, og serien bygger opp karakterene som senere blir den sagnomsuste superheltgruppen Justice Society of America.
Vondt og viktig drama? Se «I Know This Much Is True» (miniserie, 2020). Mark Ruffalo er meget god som tvillingbrødre Thomas og Dominick, der den ene lider av paranoid schizofreni.
Viaplay:
Se «Isle of Dogs» (film, 2018).
Den ubestridte kongen av symmetriske bilder, Wes Anderson, har gjort det igjen. Filmen beskrives som et stop-motion-animert science-fiction-komedie-drama. Enkelt og greit! Dette er ikke første gang gode gamle Wes går for en stop-motion-animert variant, og la oss håpe det ikke blir siste.
«Isle of Dogs» er et kunstverk av en film. Den onde borgermesteren i Magasaki City har forvist alle hunder, menneskets beste venn, til en egen øy fylt med søppel og sykdom. Hele Japans hundebestand står i fare for utryddelse. Men borgermesterens nevø, Atari Kobayashi, drar til øya i et lite propellfly for å redde hunden sin Spots. Det blir en vakker, morsom og mørk reise i ultimat Anderson-stil.
Len deg tilbake og nyt. PS: Deler av filmen er på japansk.
Vil du heller se…
En norsk ransthriller? Se «Maskineriet» (serie, 2020). En helrå norsk serie der ransmann og politiet leker katt og mus.
Norsk kvalitetsfilm? Se «Reprise» (film, 2006). Joachim Triers saktegående spenningsfilm er like kunstnerisk som den er jordnær.
Minnesota nice? Se «Fargo» (serie, 2014-2019). En saklig bra serie fra Coen-brødrenes univers.
NRK TV:
Se «Normal People» (serie, 2020).
Den irske dramaserien «Normal People» var på alles tunger i mai, da serien byr på scener som gjør at du definitivt ikke burde se den med foreldrene dine eller folk du ikke er høyst komfortabel med. Da vil du se mer av gulvet enn selve serien, for å si ‘re sånn.
Den kvikke, skarptungede og upopulære Marianne Sheridan (Daisy Edgar-Jones) og Connell Waldron (Paul Mescal), som er skolens mest populære gutt, går sammen på det som tilsvarer en norsk videregående skole. Vi følger dem fra de er unge voksne, til de er mer etablerte i livet. Er det noe denne serien er inni granskauen god på, er det å formidle hvordan kjærlighet ikke er lineær. Den er rotete og ofte farger sårene fra barndommen hvordan man håndterer kjærlighet som voksen.
Serien viser at menneskene vi møter i livet har større innvirkning på hvordan vårt eget liv utfolder seg enn det man kanskje tenker over. Og noen mennesker vil alltid ha en egen plass i hjertet våres uansett hva som skjer. Dette fanger «Normal People» på en nærmest dokumentarisk måte.
Vil du heller se…
Norsk film? Se «Norske byggeklosser» (film, 2018). Nyinnspillingen av den 36 år gamle Pål Bang-Hansen-komedien byr på elleve Atle Antonsen-karakterer.
Louis Theroux? Se «Louis Theroux: Livet etter Pastor Phelps» (dokumentar, 2019). Louis Theroux vender tilbake til den hatkristne sekten Westboro Baptist Church for å se hvordan det står til i den leiren.
En tysk krigsserie? Se «Overløperen» (serie, 2020). Denne tyske serien har fått panegyrisk omtale i hjemlandet.
TV 2 Sumo:
Se «High Fidelity» (serie, 2020).
Nick Hornbys bok med samme navn ble utgitt på 80-tallet. I den amerikanske filmversjonen fra 2000 blir London byttet ut med Chicago, og John Cusack spiller musikkhipster som mest sannsynlig er flinkere på quiz enn romantiske forhold.
I 2020-versjonen er det Zoë Kravitz (jess, datteren til rockestjernen og skjerflegenden Lenny) som har hovedrollen. Ellers er det mye av samme tralten som i originalen: En sliten platesjappe, mange lister, kjærlighetsproblemer, mye bra (!) musikk og herlige biroller.
Vil du heller se…
Barnefilm? Se «How to train your dragon» (film, 2010). En søt og gøyal animasjonsfilm. Når Hikken hopper på drageryggen og suser avgårde er det bare å skrike ut «Now THIS is podracing!».
Ikonisk førstefrue? Se «Jackie» (film, 2016). Portman briljerer som Jackie Kennedy, og ikke minst nailer hun den kompliserte dialekten.
Knallbra skrekk? Se «Midsommar» (skrekkfilm, 2019). Midsommar bryter med flere skrekk-stereotypier, samtidig som den hyller andre. Alt er gjort på en lekker, kunstnerisk måte.
Youtube:
Se «The Terrifying Art of Free Solo Slacklining» (dokumentar, 2019).
Har du noen gang følt behovet for å stå på slakk line over et dypt juv, men uten sikring? Nei? Ikke vi heller. Da er det feiende flott at enkelte slakk line-entusiaster har gjort det for oss. Vi slipper, liksom.
Å gjøre noe «free solo» er å klatre eller gjøre halsbrekkende utfordringer uten tau, beskyttelse eller sikring. Mest kjent er kanskje Alex Hannolds free solo av El Capitan, som det er laget en glimrende dokumentar om for øvrig.
I denne Youtube-dokumentaren er det slakk line-entusiaster som skal gjennomføre et potensielt dødelig stunt. Det er kanskje hakket mye lysskjær, guttastemning og glossy naturbilder i denne snutten, men fy søren så klamme hender du får underveis. Et lite og meget trygt adrenalinrush fra sofaen.
Vil du heller se…
Grundig manusgjennomgang? Se «Lessons from the Screenplay» (Youtube-kanal). Et interessant perspektiv på film- og serieskapning gjennom manusene.
Oppdatert på verden? Se «Last Week Tonight with John Oliver» (kanal). John Oliver går gjennom forrige ukes mest omtalte temaer, med hardtslående fakta og formildende humor i skjønn forening.
Teknikk-kritikk? Se «Technique Critique» av Wired (videoserie, 2016-2020). Eksperter innenfor ulike nisje analyserer og vurderer ulike scener fra tv og film.
Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere. Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført. Samtidig godtar du våre vilkår. Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her: Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). Happy streaming! / Gledelig strømming!Setter du pris på våre tips og anbefalinger?