Tredje sesong av «Borgen» er i full gang på NRK1. Hver mandag fremover skal vi følge Birgitte Nyborg og hennes medspillere og motspillere av koselige danske politikere som krangler lett på maktens danske tinder.

«Borgen» er en riktig så underholdende serie, men vi må nok over Nordsjøen eller Atlanteren for å finne de virkelige sluggerne når tv-skaperne tar for seg politikk. Her er mine fem favoritter for øyeblikket. Rørende enig? Hysterisk uenig? Kjør på i kommentarfeltet.

 

5. Clay Davis fra «The Wire», spilt av Isiah Whitlock Jr.

Finnes det noen karakterer fra tv-historien som er kjent for ett enkelt ord? Måten Clay Davis sier «sheeeeiiiit» på er omtrent like legendarisk som serien «The Wire» selv. Men vi må ikke glemme den fabelaktige sekvensen der Maryland-senatoren forsvarer seg og sine disposisjoner i retten. For en slugger.

 

4. Tom Kane fra «Boss», spilt av Kelsey Grammer

Glem den nervøse psykologen Frasier Crane, Kelsey Grammer gjør sitt livs rolle som Chicagos konspiratoriske, korrupte og kyniske borgermester Tom Kane i den kortlivede serien «Boss». Sjekk klippet under, vi snakker Corleone-nivå på plotting og ondskap. Totalt jævla mørke:

 

3. Francis Urquhart fra «House Of Cards», spilt av Ian Richardson

Kevin Spacey er kanskje gnistrende kynisk som Frank Underwood i Netflix’ nye satsing, men han vil for alltid stå i skyggen av The Right Honourable Francis Urguhart, MP. Francis Urquhart er hovedperson i Michael Dobbs-romanserien som startet med «House Of Cards» i 1989, og ble foreviget av Ian Richardson i BBCs originale «House Of Cards».

 

2. Malcolm Tucker fra «The Thick Of It», spilt av Peter Capaldi

Det finnes ingen skuespillere på kloden som kan frese ut mer velkomponert eder og galle enn Peter Capaldi som Malcolm Tucker i «The Thick Of It» og spinoff-filmen «In The Loop». Enten han er i posisjon eller i opposisjon, så maltrakterer han alt og alle rundt seg med grove, harsellerende og nedlatende tirader som hadde fått Odd Eriksen til å fremstå som en politisk korrekt SV-er.

 

1. Toby Ziegler fra «West Wing», spilt av Richard Schiff

På et tidspunkt i «West Wing» snur Toby Ziegler seg til kollega Josh Lyman og sier uaffektert noe á la: «Du vet at det kun er syv mennesker i verden som kan gjøre det vi gjør akkurat nå?» Ingen matcher klokskapen, de analytiske evnene og lojaliteten Toby Ziegler viser til det politiske prosjektet President Bartlet gjennomfører. Men likevel ofrer han jobben sin og all lojalitet når han lekker til New York Times at en militær space shuttle eksisterer, for å redde tre astronauter som er fanget i en giftboble på en internasjonal romstasjon. Da ofrer Toby seg selv for å redde tre amerikanske borgere. Der og da er Toby Ziegler tv-verdens nobleste menneske. Også bonus for episoden «In Excelsis Deo», hvor Ziegler sørger for statsbegravelse for en veteran fra Korea-krigen. Vi snakker om den største bautaen av dem alle når det kommer til politikk på tv. Smart, velformulert, strålende politisk timing og en stemme som kan få et hvilket som helst anlegg til å synge av glede. Eller som Toby Ziegler selv sier: «What do you do when you preach to the choir? You make them sing.»