I går fikk de borgerlige partiene i Oslo bystyre gjennomslag for å selge den kommunalt drevne Oslo kino til private aktører, til tross for tidvis massive protester fra de andre partiene og en rekke bekymrede kinogjengere.

I dagens DN bekrefter Bonnier-eide SF Kino at de er aktuelle som kjøpere. Samtidig slår de tilbake mot kritikken som er kommet om at en privateid kinodrift vil føre til et dårlige filmtilbud for Oslos kinogjengere.

– Hvis vi får kjøpe Oslo kino, vil vi satse på å få etablert et eget kinosenter for kvalitetsfilm, noe som mangler i markedet i dag. Vi ønsker også å etablere en stor filmfestival i Oslo. 130.000 besøker hvert år Göteborgs filmfestival. Det tilsvarer besøket på samtlige norske filmfestivaler i løpet av et år, sier administrerende direktør Ivar Halstvedt i SF Kino til DN.

I tillegg ønsker Halstvedt å etablere flere kinosaler rundt om i byen – også på steder som i Groruddalen, der det bor 150.000 folk uten tilgang på en lokal kino.

– Jeg lover å bygge flere kinosaler i Oslo. Men vi må finne tomter og prosjekter som er bra for publikum. Men at Groruddalen må få en kino, er jeg helt enig i, sier Halstvedt til DN.

I dagens Klassekampen får tilhengerne av et kinosalg støtte fra direktør Svend B. Jensen i filmdistributøren Arthaus:

– Oslo kommune har ikke vært den beste eieren kinoene kunne hatt. Oslo Kino har gått med et godt overskudd, men det er ikke blitt pløyd tilbake for å lage det fantastiske kinoselskapet det kunne ha vært, sier Jensen til avisa.

Også Jensen håper at det kommende salget kan lede til en egen kino for «kvalitetsfilm» – altså det som gjerne går på siden av de største blockbusterne som ofte får forrang i dagens kinomarked.

– Vi håper og jobber for at det kan utkrystalliseres et kinoalternativ for kvalitetsfilm som ivaretar og er dedikert til den typen film vi er opptatt av, sier han til Klassekampen.

Men ikke alle roper halleluja. Den danske filmprodusenten og Zentropa-grunnleggeren Peter Aalbæk Jensen advarer, basert på egne erfaringer fra Danmark, overfor Dagsavisen at man bør unngå kun én kinoeier i Oslo:

– Hvis sterke kommersielle selskaper som SF eller Nordisk Film kjøper Oslo Kino, vil det være vanskelig å beholde mangfoldet i filmtilbudet i Oslo og Norge, sier han til Dagsavisen.

I København er det nærmest en monopolordning, der Nordisk Film opererer som produsent, distributør og kinoeier. Bare én kino, Grand, er uavhengig.

– Selv om Nordisk Film er et strålende selskap, er det viktig at vi også har Grand som sørger for mangfold og gjør det mulig for nye og mindre regissører å få vist sine filmer på kino. Det er viktig å ha minst én kino som tenker på filmkunsten, ved siden av dem som først og fremst tenker profittmaksimering, sier Aalbæk Jensen til Dagsavisen.