NB: Denne saken inneholder store plottavsløringer om ukas «Game of Thrones»-episode. Ikke les saken om du ikke har sett episoden.

Så var «Game of Thrones» over for denne gang, og skal vi dømme etter hvordan serien tradisjonelt er blitt produsert blir vi nødt til å vente til april 2015 før vi får en femte sesong.

Game-of-Thrones-4-Wait-Begins

Mye skjedde i den 66 minutter lange sesongfinalen titulert «The Children», og i videoen under går manusforfatterne D.B. Weiss og David Benioff gjennom noen av de viktigste scenene i detalj.

Men også flere av skuespillerne, forfatter George R. R. Martin og episodens regissør Alex Graves har hatt et travelt døgn med å gi intervjuer til en rekke medier etter at episoden ble vist i USA i går.

Det store samtaleemnet er først og fremst Tyrion Lannisters endelige oppgjør med faren Tywin (og attpåtil på selveste farsdagen i USA).

– På en måte var dette helt motsatt av hvordan et «Game of Thrones»-dødsfall skal se ut, siden det var så enkelt. Det handlet ikke om blod og gørr eller sjokkeffekten. Fokus var på denne sterke og arrogante mannen som har hatt enorm betydning for krigen, og hvordan han blir drept på toalettet. Det var en måte å dø på han neppe ville vært fornøyd med, sier regissør Alex Graves til TV Guide.

Forfatter George R. R. Martin forteller til Entertainment Weekly at han ikke tror Tyrion hadde bestemt seg for å ta livet av faren da han først rømte, men at det bikket over for karakteren da han kom opp og fant Shae i sengen.

– Drapet kommer til å hjemsøke ham. Tywin var faren hans, og dette vil plage Tyrion – trolig resten av hans liv, sier Martin.

Under kan du se Martin fortelle om scenen der Stannis Baratheon og Davos Seaworth overraskende kommer Jon Snow til unnsetning ved å angripe wildlingene.

Sesongens siste episode var på forhånd snakket opp av serieskaperne som den beste sesongavslutningen til nå, og var den episoden HBO sendte inn som deres beste kort i manuskategorien før høstens Emmy-utdeling.

Anmeldelsene har så langt også vært overveldende positive.

«The Children» gjorde det den skulle: Å avslutte noen av historiene vi har fulgt, og samtidig innlede oss for noe helt nytt, skriver for eksempel Forbes, mens The Guardian mener episoden var en brutal og god måte å avslutte en fascinerende sesong.

Men ikke alt falt like godt i smak, og særlig én sekvens er blitt hyppig kritisert: Actionscenene med de dataanimerte, morderiske skjelettene som angriper Bran og hans følge før Children of the Forest kommer dem til unnsetning fungerte heller dårlig, mener mange.

– Det føltes mer tøysete enn majestetisk, skriver anmelder Alyssa Rosenberg i Washington Post.

Venter du på Espens recap fra episoden? Den kommer som vanlig tirsdag morgen før lunsj-ish.