Er det litt snålt at HBO fremdeles ikke har gitt noe offisielt grønt lys til sesong to av «True Detective»?

Det har jeg helt ærlig ingen forutsetninger for å si noe sikkert om, men ifølge den anerkjente svenske journalisten Jan Gradvall kan det være en god grunn til at HBO bruker litt tid på å tenke seg om.

I en featuresak i fredagens DI Weekend presenterer Gradvall interessante nye opplysninger om innspillingen av førstesesongen.

Jeg har ikke fått lest Gradvalls sak selv ennå (han legger dem som oftest ut på gradvall.se noen dager etter avispubliseringen), men TVDags viderebringer hovedpunktene i artikkelen.

Det store problemet var det iskalde forholdet mellom manusforfatter Nic Pizzolatto og regissør Cary Joji Fukunaga, ifølge kilder Gradvall har snakket med.

true
Nic Pizzolatto (til venstre) og regissør Cary Joji Fukunaga på settet.

At det oppstår kreative uenigheter er kanskje ikke så unaturlig med modellen HBO valgte med «True Detective» – én mann med ansvaret for hele manus, mens en sterk regissør (som dessuten kun hadde erfaring med film fra før) tok seg av alle de åtte episodene.

Vanligvis er det jo flere regissører inne i løpet av en tv-sesong, men HBO ønsket seg et mer helhetlig uttrykk på «True Detective», og i ettertid er det lett å se at det funket med færre kokker.

Samtidig ble produksjonen et mareritt, med konstant krangling og et rent hatforhold mellom Pizzolatto og Fukunaga.

– Begge har store egoer, og det skar seg mellom dem fra deg én – såpass at de aldri snakket med hverandre under innspillingen, og aldri har truffet hverandre i ettertid, sier kilden til Gradvall.

Ifølge kilden var det Matthew McConaughey som måtte gripe inn og sørge for at innspillingen kom i mål på det tidsskjemaet som var avtalt.

Etterpå satt Pizzolatto og Fukunaga i hver sin by (New York og Los Angeles) og hestehandlet om hvilke scener som skulle få være med i serien, og hvilke som skulle ende i søppelkassa – mens HBO satt på sidelinjen uten å gripe inn.

Fukunaga har allerede gjort det klart at han ikke kommer til å være med i en andre sesong, mens Pizzolatto etter sigende er godt i gang med skrivingen.

Så spørs det, da, om HBO ønsker å fortsette med en fyr som, hvis Gradvalls kilde snakker sant, åpenbart ikke bare er enkel.

Samtidig: Kan ikke tenke meg at det var så himla lett å jobbe med David Simon og David Chase alltid heller.

Vi krysser fingrene og tipper at dette ordner seg. I mellomtiden kan vi jo sjekke ut et par «True Detective»/«Hardyguttene»-mashups (det tar aldri slutt, dette her):

true1 true2

true3