Amerikansk mid-season kan være en litt hektisk tid for oss som liker å holde oss orientert om amerikanske tv-serier – ofte blir serier kansellert like fort som de kom, eller serier man hadde store forventninger til viser seg å være nok et samlebåndsprodukt uten kreativ verdi.

Men én serie kan man allerede nå anta at har kommet for å bli. Spionserien «The Americans» debuterte på FX tidligere i uka, og første sesong skal etter planen sendes i 13 episoder fram til april.Første episode fikk 3,2 millioner seere i USA, noe som vurderes som svært godkjente tall for en kabelkanal som FX.

Også kritikerne har vært gjennomgående positive – ikke minst i Alan Sepinwall i Hitfix, Entertainment Weekly og Wall Street Journal.

Da jeg først leste om serien, og om at det skulle lages en kabelserie lagt til spionverden på begynnelsen av 80-tallet, tenkte jeg av en eller annen grunn at noen hadde vært modige nok til å lage en slags serieversjon av «Tinker, Tailor, Solider, Spy». Men «The Americans» er ingen lavmælt stiløvelse – allerede i åpningssekvensen får vi både en blowjob og en heftig jaktscene til tonene av Fleetwood Macs «Tusk».

Keri Russell og Matthew Rhys spiller Elizabeth og Phillip Jennings, et amerikansk ektepar som lever et fredelig liv med to unger i en forstad til Washington D.C.

Bortsett fra at det hele bare er en fasade, og de to er superflinke og skruppelløse KGB-agenter som jobber undercover – uten at ungene har noen idé om hva som foregår. Samtidig er det aspekter ved det amerikanske livet som frister, og ikke minst hensynet til barna gjør at muligheten for å hoppe av virker litt forlokkende – særlig for Phillip.

Sånn sett kan man jo kanskje si at «The Americans» likner litt mer på «Homeland» enn på «Tinker, Tailor, Solider, Spy» – særlig siden også denne serien kombinerer familiedrama med et paranoid spionplott.

Serien er for øvrig skapt av Joe Weisberg, en tidligere CIA-agent, mens produsent Graham Yost også er utøvende produsent for «Justified».

Det ser ut til at «The Americans» dukker opp på en av Viasat-kanalene etter hvert, men for de utålmodige er det mulig å få sett serien lovlig hvis du har en amerikansk iTunes-konto.

 

NB: Et annet serietips for helgen er jo Netflix-serien «House of Cards». Les vår anmeldelse av den her.