Som Aftenposten meldte før helga, stikker Nordisk Film og «Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge av med den største potten i årets første tildeling av statlig produksjonstilskudd til film.

Han får 15 millioner kroner til 64-millionersfilmen «Den 12. mann», som ikke handler om fotballsupportere, men om krigshelten Jan Baalsruds sagnomsuste flukt fra Karlsøy i Troms til Sverige med nazister i hælene i 1943.

Filmen skal regisseres av Harald Zwart, som må forlate sitt tempererte habitat i Los Angeles for ugjestmilde nordnorske fjell når filmen går i opptak allerede nå i april. For Aaberge har fått det for seg at han skal gjøre det motsatte av resten av filmbransjen, som ofte reiser til lavkostland for å holde utgiftene i sjakk, og filme hele prosjektet innenlands.

– Med mindre det skjer noe helt uforutsett underveis kommer vi til å klare det. Vi ønsker å lage filmen der hendelsene den dramatiserer faktisk foregikk – så viktig er landskapet, klimaet og kulturen for denne historien, sier Aaberge til Filter Film og TV.

-Hva kan spolere planen?

-Det måtte for eksempel være at byggekostnadene blir så store at enkelte interiørscener må gjøres utenlands. Men det er et soleklart mål å lage hele filmen i Norge, sier han.

Med på spleiselaget, med «betydelige bidrag», er både Filmcamp i Målselv og Kulturnæringsstiftelsen til Sparebank1 Nord-Norge. Castingen er ikke ferdigstilt, men den heldige (?) hovedrolleinnehaver skal ifølge produsenten offentliggjøres om kort tid.

Baalsrud var tilknyttet Kompani Linge og reiste fra Shetland til Norge på sabotasjetokt, men ble oppdaget av et tysk krigsfartøy og måtte legge ut på en to måneder lang tur med egenamputering av forfrosne tær i en snøhule blant «høydepunktene».

Det er den samme historien som ble filmatisert av Arne Skouen under tittelen «Ni liv» i 1957 – en film som skrev seg inn i historien med Norges første Oscar-nominasjon (og som illustrasjonsbildet over er hentet fra).

-Siden hendelsene i filmen foregår mellom mars og juni, vil vi gjøre de første opptakene allerede nå i april. Deretter er planen å komme tilbake for å gjøre hoveddelen av opptakene til vinteren. Vi håper å kunne komme ut med filmen i løpen av 2017, sier Aage Aaberge.

Manus er ved Petter Skavlan, som også skrev «Kon Tiki».

Ytterligere tre kinofilmer, alle rettet mot barn, fikk støtte i denne tildelingsrunden, som er basert på filmenes kommersielle potensiale i motsetning til såkalt kunstnerisk vurdering. «Trio – Jakten på Olavsskrinet», basert på en NRK Super-serie, og en ny «Karsten og Petra»-film får seks millioner hver. «Tungeskjærerne», en dokumentar om barn som jobber i fiskeindustrien i Vesterålen, får halvannen.

Sistnevnte skal regisseres av Solveig Melkeraaen, som gjorde seg sterkt bemerket i fjor med «Flink pike», der hun dokumenterer sin egen kamp mot psykiske lidelser.