Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

TV 2 Sumo

Se «Atomic Blonde» (film fra 2017).

Hvor en syltynn historie om jakten på sensitiv etterretningsinformasjon i den kalde krigens Berlin brukes som påskudd for å plassere Charlize Theron i midten av en griselekker, neonbelyst actionfest.

Her er det lange, velkoreograferte slåsskamper, filmet i ett strekk, et produksjonsdesign som vil få deg til å gni deg i øynene og et soundtrack som minner om hvor bra åttitallets popmusikk egentlig var (A Flock of Seagulls!).

Enkelte av voldsskildringene blir kanskje i røffeste laget for noen, men har du mage til det er det bare å la seg oppsluke – ikke minst av hovedrolleinnehaverens udiskutable karisma.

Vil du heller se…

Norsk uhygge? «Kielergata» (serie fra 2018). Thorbjørn Harr briljerer som rehabilitert kriminell på et idyllisk. norsk småsted der noe er veldig off.

Thriller? «The Cry» (miniserie fra 2018). Snikende uhygge og overrumplende vendinger som perler på snor i BBC-serie.

Klassisk slasher? «Halloween» (film fra 1978). Den 12. filmen i serien kommer på kino neste helg. Dette var starten. (Bonusgøy: hør autentisk lydopptak fra en kinovisning i 1979!)

Viaplay

Se «Friheten» (serie fra 2018).

Familie prøver å leve et «vanlig» liv, på tross av mørke hemmeligheter? Joda, det begynner å bli en del av disse seriene nå, fra «The Americans» og «Ozark» til TV 2s «Kielergata». Her er en dansk variant, med et ektepar som prøver å tilpasse seg en streit, kjedelig og smått deprimerende A4-tilværelse etter å ha slutta med en svindelvirksomhet som ga dem tilgang på millioner.

Men som vi vet fra de før nevnte seriene, en kriminell fortid lar seg ikke viske bort sånn helt uten videre.

Og snart er Erik (Lars Ranthe fra «Greyzone») og Nina (Lene Maria Christensen fra «Arvingene») i gang med sitt kanskje største komplott noensinne, mens de samtidig forsøker å få ungene avgårde til skolen hver morgen med matpakke i sekken.

Vil du heller se…

En rå superhelt? «Black Panther» (film fra 2018). Den beste Marvel-filmen så langt er mer enn et actioneventyr – den er en kulturell merkestein.

Country-såpe? «Nashville» (serie 2012-18)Siste halvdel av aller siste sesong er nå lagt ut, og avsluttes med flagget til topps.

Odda som Krf-er? «Aber Bergen» (serie, 2016-18). Siste sesong av norsk advokatserie tar uventet retning.

HBO Nordic

Se «My Dinner With Hervè» (film fra 2018).

På tide å oppleve Peter Dinklage i noe annet enn «Game of Thrones»? Her er han fabelaktig i rollen som Hervè Villechaize, som var film- og tv-stjerne på 70- og 80-tallet (du husker ham kanskje fra James Bond-filmen «Mannen med den gylne pistol»), før han begikk selvmord i 1993.

Her får vi historien om hans liv, opplevd gjennom en britisk magasinjournalist og rehabilitert alkoholiker (spilt av Jamie Dornan). De to får et langt, eiendommelig møte i Los Angeles-natta, slik filmskaper Sacha Gervasi selv skal ha hatt med den kortvokste franskmannen, kort tid før han døde.

Filmen føyer seg inn i en rekke gode HBO-filmer i biografisjangeren – liker du denne bør du også sjekke ut «All the Way» om president Lyndon B. Johnson og «The Wizard of Lies», om Wall Street-svindleren Bernie Madoff.

Vil du heller se…

Komedie? «Loudermilk» (serie 2017-18). Frekk og velskrevet fortelling om eks-alkis som blir en avholds-rådgiver utenom det vanlige.

En god dramafilm? «The Imitation Game» (2014). Norsk-regissert, 8 ganger Oscar-nominert fortelling om raringen som knakk nazistenes kryptering og samtidig skapte den første moderne datamaskinen.

Lettbent superheltunderholdning? «Supergirl» (serie 2014-18). Ny sesong med Supermanns kusine. Fin serie med kul hovedperson, varme og spenning.

NRK

Se «Le Bureau» (serie 2015-18).

Ventetiden er over – tidenes spionserie er tilbake. Ikke lett å si så mye om denne serien uten å lyde som et ekko av all kritikerrosen den har blitt til gode siden premieren for tre år siden, eller spoile handlingen for de som er så heldige at de ikke allerede har sett den (og i så fall du begynne på starten).

Men fjerde sesong hopper rett inn i handlingen etter den dramatiske avslutningen på forrige runde, og snart har vi både infiltrert datahackere i Russland og jaktet på fremmedkrigere i Irak.

Basert på de første par episodene er det absolutt ingen tegn til noen slitasje for showrunner Éric Rochant, som fortsetter å skape stor tv-underholdning av etterretningsarbeid – og samtidig gjøre det så realistisk at ekte spioner applauderer.

Vil du heller se…

Spenning? «En dag» (serie 2018). Gisseldrama i Belgia, sett fra både politiet, gjerningsmennene og ofrenes synsvinkel.

Periodedrama? «Babylon Berlin» (serie fra 2017-18). Et mørkt krimdrama fra 20-tallets Berlin, full av overraskende vendinger.

Kvalitetsfilm? «Volver» (2005). En av de beste filmene i den omfangsrike karrieren til den spanske regissøren Pedro Almodóvar.

Netflix

Se «Bodyguard» (serie fra 2018).

Endelig er den tilgjengelig i Norge, miniserien som ble en stor snakkis i Storbritannia i sommer (og visstnok BBCs største seersuksess på et tiår).

Den er nervepirrende helt fra første scene, der krigsveteranen David (Richard Madden, nesten ugjenkjennelig fra rollen som Robb Stark i «Game of Thrones») avverger et terrorangrep i London.

David er en sympatisk og pliktoppfyllende type som snart får jobben som livvakt for et langt mindre likandes menneske – den populistiske ministeren Julia (Keeley Hawes). De utvikler mot alle odds et forhold som blir tettere enn det som strengt tatt er ryddig for personer med slike roller.

Dette er imidlertid ikke noe romantisk drama, men en tett og uforutsigbar politisk thriller med cliffhangere av en annen verden. Ikke gå glipp av denne hvis du likte «24» eller «Homeland».

Vil du heller se…

Komedie? «You’re the Worst» (serie 2014-18). En romantisk komedie, bare at de perfekt glansede karakterene er byttet ut med troverdige, feilbarlige og tidvis helt ufyselige mennesker.

Superhelter? «Daredevil» (serie 2015-18). En av de bedre Marvel-seriene til Netflix er tilbake med sesong tre.

Grøsser? «The Haunting on Hill House» (serie fra 2018). Melodrama og skrekk i salig blanding når en familie hjemsøkes av minner fra fortiden.