Det har faktisk gått halvannet år siden «Mad Men» sist var på skjermen, og forhåpentligvis har noen flere oppdaget serien på dvd eller på andre måter siden sist.

Altfor mange av oss som elsker denne serien elsker nemlig også å snakke og skrive om den ustanselig, såpass at det egentlig blir ganske pinlig når man tenker på hvor ekstremt få som faktisk ser serien på tv til lands (i underkant av 10 000 nordmenn fulgte serien da den gikk på Viasat 4).

Uansett: 25. mars starter moroa opp igjen på AMC i USA, og få uker etter starter den opp på en av TVNorge-kanalene. Så kort er forsinkelsen at du ikke trenger å laste ned ulovlig, vil vi mene.

I helgen ble det sluppet en ny teaser for serien (se den i videovinduet over), og derfor tenkte vi at det ville være en god anledning til å oppsummere noe av det vi vet om den kommende sesongen.

Det er egentlig ikke så veldig mye, for serieskaper Matthew Weiner har rykte på seg for å være notorisk hemmelighetsfull med framtidig handling:

1. Første episode er regissert av Jon Hamm (som også spiller Don Draper), er titulert «A Little Kiss» og er to timer lang. Ikke dermed sagt at det er en dobbeltepisode, snarere som en «Mad Men»-film, ifølge Matthew Weiner.

– Det er én sammenhengende historie. Begynnelsen og slutten på episoden henger sammen, sa han til Hollywood Reporter tidligere i år.

2. Årsaken til at sesong 5 har blitt såpass forsinket er at Matthew Weiner og AMC lenge lå i konflikt om diverse spørsmål, de fleste av dem hadde med penger å gjøre. Blant annet er det spekulert i at Weiner har måttet forplikte seg til å kvitte seg med to viktige skuespillere per sesong for å spare penger. De neste sesongene blir trolig også to minutter kortere per episode. Les mer om konflinkten mellom Weiner og AMC i The New York Times.

3. Sesong fire endte med at Don fridde til Megan, og hun sa ja. Stakkars Megan. Det er åpenbart at en viktig del av sesong fem kommer til å dreie seg om at Don angrer. De kommer i hvert fall ikke til å gifte seg, ifølge Weiner.

4. Men angrer Don såpass at han ender opp til sengs med Joan Hollway (spilt av Christina Hendricks)?  Jon Hamm ble nylig spurt om forholdet mellom de to populære karakterene, og svarte da:

– Don/Joan-dynamikken er noe vi ønsker å utforske etter hvert som serien fortsetter. De har jobbet sammen lenge, kjenner hverandre og godt og det er hva jeg har lyst til å si om den saken.

5. Matthew Weiner har sagt følgende om det overordnede temaet for denne sesongen:

– «Livet er ikke rettferdig». Det er noe vi har snakket om tidligere i serien også, men det å innse et slikt faktum… At man blir nødt til å hanskes meg egne problemer selv og at andre ikke er så interessert… Den typen egosentrisme kan komme som en overraskelse, spesielt når man prøver å være et bra menneske.

6. Reklamekampanjene for «Mad Men» pleier å være ganske massive, og denne gangen er ikke noe unntak. Ifølge Daily Blam ser en rekke bygninger i New York nå slik ut:

Noen newyorkere har klaget over vonde 11. september-assosiasjoner, men det ser unektelig ganske kult ut også. Følger dere opp, TVNorge?