Første episode av «Erobreren» ble vist på NRK1 i går. Vi skal ikke si så mye mer om den saken, annet enn å henvise til vår anmelder Harald Grennes ganske nådeløse nedsabling.

Vi vil uansett ikke bare rive ned, vil vil også komme med noen konstruktive innspill! Derfor lanserer jeg herved seks serieideer, alle basert på Jan Kjærstads trilogi, som ville hatt mer håp enn det som ble vist på NRK i går:

1. Skarabé på NRK Super:
To sesonger med lørdagsunderholdning for barn basert på Jonas Wergeland og Nefertitis’ univers på 60-tallets Grorud. Veslevoksne Nefertiti er en blanding av Lisa Simpson og Hjortefot og går Newton en høy gang, hun lar seg forundre over gjødselbiller, universet og Duke Ellington. Jonas Wergeland ser på, leser Donald, tar på pupper og lærer seg piano.

Lille Ørn, den deppa kiden fra «Erobreren» (boka) er også med. Hele greia får en vanvittig siste episode idet Nefertiti uforvarende sykler inn i en bil, kollisjonen ser ekte ut og alle gråter. Blir kjøpt inn av utenlandsk TV. Vignettmusikk:

2. Onkel William:
Bredpenslet satire fra etterkrigstidens Norge hvor Kim Haugen spiller onde onkel William, en larger than life-karakter som klatrer seg frem fra bistandsindustrien til toppledelsen i Statoil. Trass i West Wing-aktig babling og den dertil belærende tonen er serien et underholdende og (derfor) viktig bidrag til det norske folks forståelse av epoken der sosialdemokratiet stuper ut i Nordsjøen. Haugen fryder seg i sin livs rolle der han høvler over sine nærmeste, kommer med kyniske og treffende spådommer om Norges fremtid og portretteres skrått nedenfra, slik at han ser litt ut som Carl I. Hagen.

3. Kåre Conradi stirrer på lik:
Det tittelen antyder. Et rystende portrett av vår felles dødelighet vi ikke har sett på statskanalen siden «Trim for eldre». Døde mennesker i alle aldre brukes, lyssettingen er minst mulig flatterende og Conradi har bustete hår.

4. Jens Wendelboe live fra Store Studio:
Jens Wendelboe og Kringkastingsorkesteret spiller dritten ut av soundtracket han skrev for «Erobreren», en TV-serie som av grunner verken kringkastingssjefen eller folka i dramaavdelingen ønsket å oppgi, aldri ble sendt. Retro-svengali Lars Finnborud kuraterer, knipser og sensurerer.

5. Jens Wendelboe live fra Tim Wendelboe:
Samme scenario, bare bytt ut Finnborud med folka i det oslobaserte indieselskapet Spoon Train, og la framføringa skje på Grünerløkka-kaffesjappa Tim Wendelboe.

6. Den tragiske penis:
En dokumentar på NRK om rettssaken der Gørild Mauseth saksøkte sin tidligere arbeidsgiver, NRK og deres talkshowflaggskip Lindmo, for utilbørlig bruk av klipp av henne som maler peniser fra «Erobreren», en TV-serie som av grunner verken kringkastingssjefen eller folka i dramaavdelingen ønsket å oppgi, aldri ble sendt.