I går ble det klart at den tysk-norske samproduksjonen «To liv», med blant andre Liv Ullmann, Sven Nordin og Julia Bache-Wiig, skal åpne Bergen internasjonale filmfestival i oktober.

Nå har også en trailer til filmen kommet, via Facebook-siden til Norsk filmdistribusjon.

Filmen er, såvidt jeg forstår, en slags dramathriller med nazistenes Lebensborn-program som bakteppe. Vi følger Katrine (Juliane Köhler), en tilsynelatende lykkelig middelklassekvinne som er gift med Sven Nordins karakter.

Katrine ble født i Øst-Tyskland av norsk mor og tysk far under krigen, og har fortalt sin mann og barn at hun vokste opp på barnehjem. Som 25-åring oppsøkte hun så moren, og ble boende i Norge.

Så dukker en advokat opp og ber Katrine og moren (spilt av Liv Ullmann) om å vitne i en rettssak krigsbarna har anlagt mot den norske stat.

Det innebærer et dilemma for Katrine, som risikerer å måtte fortelle noen ubehagelige sannheter til familien.

– Jeg ble tiltrukket av det gode manuset, og er i tillegg stor tilhenger av filmens fotograf som er helt fantastisk. Historien i filmen er todelt og er filmen blir en blanding mellom familiedrama og spionthriller. Det er en viktig historie som fortelles, og jeg tror den kommer til å virke opplysende på mange, sa Ullmann til Fanaposten under filmens innspilling.

«To Liv» har en tysk regissør (Georg Maas) og er basert på romanen «Eiszeiten» av Hannelore Hippe.

Det er vel liten tvil om at det er flinke folk på laget her, men om «To liv» lykkes føler jeg avhenger av om regissør Maas klarer å bygge tilstrekkelig spenning rundt hva Katrines hemmelighet er. Forhåpentlig er det noe mer enn at det var tabu å snakke om Lebensborn-barna, det blir i så fall altfor lettvint.

Hva tror du?