I fjor kom danske «Kapringen», en strålende film om rabalderet som oppstår etter at et dansk fraktskip med et mannskap på to ombord blir kapret av somaliske pirater.

Med alle skuespillerne involvert kunne man nesten tro at det dreide seg om en litt intens episode av «Borgen», men filmen gjenspeiler godt hvordan en slik situasjon vel gjerne er: Mye stress, sterke følelser, mange telefonsamtaler og dype bedriftspolitiske undertoner.

Det er i det store og hele ikke i nærheten av å være en actionfilm på linje med en annen klassisk kapringsfilm, «Kapring på åpent hav» med Steven Seagal (Gary Buseys skurkerolle er vel også så langt unna en somalisk pirat som du kan komme). Selv om en heftig knivkamp sjelden er feil på film, det heller:

Snart kommer nok en film som tar for seg en kapringssituasjon utenfor den afrikanske kysten, denne gangen inspirert av sanne hendelser – og den ser ut til å by på like store doser intense samtaler i små rom som avgjørende actionsekvenser for å holde pulsen oppe.

I «Captain Phillips» finner vi Tom Hanks i rollen som skipskaptein Richard Phillips, som i 2009 opplevde at skipet han styrte ble bordet av en gjeng på fire pirater fra Somalia.

Mannskapet ombord på MV Maersk Alabama hadde drillet på piratsituasjoner dagen i forveien, og klarte å stenge ned hele skipet – samt låse inn store deler av mannskapet i skipets indre, i trygg avstand fra piratenes kuler.

Etter litt knivstikking og sliktnoe endte det hele i at piratene tok med seg kaptein Phillips ombord i redningsbåten og forlot skipet, med en slags plan om å frakte Phillips til land for å innhente løsepenger for ham derfra.

Slik gikk det ikke – og det er vel på sin plass å advare om spoilere nå som filmen faktisk er på vei – vi tipper den kommer til å ende omtrent likt med det du kan se fra de autentiske klippene fra den påfølgende aksjonen.

Vi har uansett stor tro på at «Captain Phillips» kan bli en ålreit spenningsfilm når den kommer på norske kinoer i oktober. Bak kamera finner vi nemlig regissør Paul Greengrass, som ga oss de to siste (ordentlige) Bourne-filmene.