Først: Du advares herved mot store spoilere i denne saken. På den annen side: Har du ennå ikke bestemt deg for om «True Detective» er en serie du vil se, vil denne videoen trolig overbevise deg.

Så, hvor bra var ikke gårsdagens episode av «True Detective»?

true22

(Takk, Filip Roshauw).

Og aller mest imponerende, utmattende og intense var de seks siste minuttene – en fullstendig førsteklasses maktdemonstrasjon av regissør Cary Joji Fukunaga og fotograf Adam Arkapaw («Top of the Lake», «Animal Kingdom»).

Vi skal ikke fortelle for mye om forhistorien her (i tilfelle vi har lesere som akter å se episoden seinere), men vi kan i hvert fall avsløre at Matthew McConaugheys karakter Rust er med på et ran en bikergjeng er i ferd med å gjennomføre mot en bolig i ghettoen der det oppbevares dop og penger.

Rust er undercover, og er i likhet med resten av gjengen høy på kokain og metamfetamin.

Ting går fryktelig, fryktelig galt, og snart handler det bare om å overleve for Rust inntil partneren får kommet og hentet ham ut.

Alt er skutt i én tagning, og regissør Cary Fukunaga har fortalt i detalj til MTV om all logistikken som måtte på plass for å få det til.

For det første filmet de sekvensen i et faktisk boligprosjekt (sier vi det på norsk?), og de hadde begrenset med tid til å få det til. Det var derfor nødvendig at koreografien satt, og for å øve seg hadde serieskaperne bygget en kopi av området der de kunne teste ut ting på forhånd.

We had ADs [assistant directors] all over the neighborhood because we had to release extras, crowd running background, police cars, stunt drivers. There were actual gun shots and stones being thrown through windows. There were a lot of things to put together

Fukunaga og staben spilte inn sekvensen sju ganger, og hadde markert flere punkter de kunne klippe hvis det var detaljer som måtte byttes ut. Men til slutt endte de opp med å beholde en versjon de mente fungerte, og hele sekvensen er dermed laget uten juks.

Regissøren har for øvrig laget tilsvarende one shot-sekvenser i to av sine tidligere filmer, «Sin Nombre» og «Jane Eyre».

Her er for øvrig noen flere eksempler på berømte tracking shots:

PS: Vi har for moro skyld laget en liten spilleliste på Wimp av musikken fra «True Detective» – en eklektisk miks av artister som Dave van Ronk, Primus (!) og Wu Tang Clan.  Låtene i serien er for øvrig plukket ut av T Bone Burnett. Vi vil oppdatere den etter hver episode.