Det kan ikke ha vært så lett å være Spike Lee de siste årene. Du vet, Spike Lee – regissøren bak filmer som «Do the Right Thing», «Crooklyn», «He Got Game», «Malcolm X», «Jungle Fever» etc. En mann som har gjort mye for å heve kunnskapen om afroamerikansk kultur og popkultur de siste tjue årene, og som til tross for en ujevn filmografi alltid har hatt mye på hjertet.

Men de siste årene virker det som om forholdet til Hollywood har surnet ordentlig. Blant prosjektene Lee har jobbet med, som han ikke har klart å finansiere, er en spillefilm om LA-opprøret, en biografifilm om Mike Tyson og en film om baseballegenden Jackie Robinson.Dessuten fikk han rødt  lys for en planlagt bokseserie på HBO. Auda.

På ett eller annet tidspunkt bestemte vel Lee at nok var nok, la noen titusener av dollar fra egen lomme på bordet, slang sitt digitale filmkamera på skulderen og bestemte seg for å realisere en film han hadde tenkt på lenge.

«Red Hook Summer» er en kjærlighetserklæring til området Red Hook i Brooklyn, og vi kommer til å se den uansett fordi den har Clarke Peters (du vet, Lester Freamon i «The Wire») i en av hovedrollene. I dag ble den første traileren til filmen sluppet, og du kan se den i videovinduet øverst.

Dette er unektelig lavbudsjett, og det sitter vel langt inne om vi får se denne filmen i ordinær distribusjon i Norge, men jeg liker tonen i traileren ganske godt.

«Red Hook Summer» forteller historien om tenåringsgutten Flick som vokser opp i et trygt middelklassehjem i Atlanta, men som blir sendt for å tilbringe sommeren sammen med sin bestefar, biskop Enoch Rouse, i nevnte Red Hook.

Bestefarens religiøse overbevisning er sterk, og nesten like sterk er hans skepsis til populærkultur og sport. Det er også en kjærlighetshistorie her, i tillegg til at historien visstnok tar en ganske kontroversiell retning mot slutten.

Filmen ble først vist under årets Sundance-festival, og ble møtt med svært delt respons.

Men alle er nok enige om at «Red Hook Summer» neppe har det i seg til å bli noe lønnsomt prosjekt, og det er da også en bitteliten distributør som har plukket opp filmen i USA der den får premiere i august.

Forresten er vel neste oppdrag ut for Spike Lee den amerikanske nyinnspillingen av «Oldboy». Forhåpentligvis – i et intervju med GQ avslører filmskaperen at finansieringen heller ikke her er helt på plass ennå.