Leo Tolstojs omfangsrike fortelling om den russiske og ulykkelige overklassekvinnen Anna Karenina har fenget generasjoner av romantikere – også gjennom de gjentatte filmatiseringene fra 1914 og frem til i dag.

Neste år kommer nok en filmversjon, med Keira Knighley i hovedrollen. Og skal vi bedømme ut fra den første traileren over her, kan hun godt mulig gi Greta Garbo (som faktisk spilte rollen to ganger!) god konkurranse om rolletolkningen.

Allerede nå hviskes det om Oscar-materiale, noe som kanskje ikke er så rart ettersom kombinasjonen Knightley og regissør Joe Wright tidligere har vist seg å være god i filmer som «Atonement» (vant én Oscar for musikk og ble nominert i seks andre kategorier) og «Pride and Prejudice» (nominert til fire Oscar, deriblant én til Keira for beste kvinnelige hovedrolle). At Tom Stoppard, som vant Oscar for «Shakespeare in Love» har skrevet manus, er vel heller ikke en kjepp i Oscar-hjulet – ei heller de grandiose omgivelsene og kostymene filmen åpenbart byr på.

I 2012-versjonen av fortellingen er fortsatt Anna Karenina ulykkelig gift med den eldre karrierejegeren Alexej Alexandrovitsj Karenin, spilt av Jude Law. Hun får plutselig øynene opp for den yngre og tilsynelatende mer karismatiske greven og gardeoffiseren Alexej Vronskij (Aaron Johnson, selveste «Kick-Ass»!). Slike aristokratiske sidesprang fører sjelden noe godt med seg.

Sjekk forresten ut hvordan Jude Law ser ut i filmen. Sjeldent uhot fra den kanten:

Filmen har engelsk premiere i Storbritannia 7. september, med en påfølgende russisk premiere 20. september. I resten i av Europa og USA kommer filmen i henholdsvis oktober og november, og resten av markedene følger tidlig i 2013. Når vi slår opp filmen i norske kinolister, står den oppført med en premieredato 15. februar 2013. Go figure.

Her er noen klipp fra tidligere versjoner av «Anna Karenina» på film (eller stillbilder der vi ikke kunne finne noen av den levende sorten):

1914: Russisk spillefilm regissert av Vladimir Gardin:

1927: «Love», amerikansk film med Greta Garbo som Anna Karenina:

1935: Anna Karenina – nok en gang spilt av Greta Garbo:

1948: Anna Karenina, her spilt av Vivien Leigh:

1997: Anna Karenina, her spilt av Sophie Marceau – med Sean Bean som Vronskij: