Selv om fjorårets mye omdiskuterte Star Wars-film ikke akkurat var kort, lå det igjen masse gull på gulvet etter at Rian Johnson og hans redigerere var ferdige på klipperommet.

Nå er hjemmevideoutgavene av filmen på vei, og for de av oss som allerede har sett den ørten ganger på kino er det bonusmaterialet som er det store trekkplasteret.

Og har du ikke sett filmen i det hele tatt er det spoilere i denne artikkelen!

Det skal være hele fjorten slettede scener inkludert på bluray/DVD-utgaven. Noe av det er sikkert bare korte snutter; mens andre er omfangsrike og interessante som langt mer enn kuriositeter.

Et eksempel på det sistnevnte er en scene som ble vist fram i Lucasfilms Youtube-baserte snakkeserie «The Star Wars Show» i går. Det er en intens showdown mellom opprørshelten og First Order-avhopperen Finn (John Boyega), og hans tidligere sjef og nemesis Captain Phasma (Gwendolyn Christie).

I filmen fikk Phasma et nesten skuffende enkelt endelikt. Hun blir nedkjempet av Finn og falt ned i et flammehav – isolert på en rest-bit av Supreme Leader Snokes flaggskip «Supremacy», etter at det 60 kilometer brede romskipet gikk i oppløsning i en av filmseriens aller mest spektakulære scener.

Den slettede scenen viser imidlertid at det opprinnelig var planen å gi figuren langt mer dramatiske siste minutter.

Her er hun nær ved å vinne kampen mot Finn, som er omringet av soldater når han klekker ut en snedig plan: Han forteller høyt om Phasmas svik i filmens forløper, «The Force Awakens» (2015) – at hun frivillig avslørte kodene til Starkiller-basen for å redde sitt eget skinn:

Stormtrooperne blir åpenbart tatt på senga av denne informasjonen , og gjennom en delvis knust hjelm kan vi se hvordan Phasma rammes av frykt – dette kan ikke hennes overordnede få vite noe om.

Derfor tvinges hun til å skyte ned sine egne soldater og eliminere sitt overtak i kampen mot den snarrådige helten.

Så hvorfor i alle dager fikk vi ikke se dette i filmen? Fordi det ødela rytmen i fortellingen, ifølge regissør Johnson.

– Jeg elsker det øyeblikket der Phasma blir avslørt av John, og det lille sjakkpartiet som spiller seg ut mellom dem. Men vi trengte en mye mer konsentrert versjon av scenen, der utfallet i hovedsak er det samme, sier han til Entertainment Weekly.

Om Phasma virkelig er død, er for øvrig ikke endelig slått fast i filmen, og det kan spekuleres i om hun gjør et comeback i oppfølgeren til «The Last Jedi», som skal skrives og regisseres av J.J. Abrams og komme neste år.

Blant de andre bonus-scenene som er varslet på videoutgaven av filmen, som er avslørt av EW: