• Les vår anmeldelse av «Elementary» her

I kveld kl. 22.40 har TV 2 premiere på «Elementary», tv-nettverket CBS sitt amerikanifiserte forsøk på å cashe inn på Sherlock Holmes’ nyvunne popularitet. Først gjorde Robert Downey Jr og Jude Law box office-suksess med en Guy Ritchie-regissert actionfilm, før aldeles briljante Benedict Cumberbatch og Martin Freeman tok TV-verden med storm i to sesonger av «Sherlock».

Og når CBS skulle finne tittel på det nye showet, som foreløpig er 22 episoder á 44-ish minutter, med Jonny Lee Miller og Luci Liu i hovedrollene, gikk de til en av kildene i Sherlock Holmes-mytologien. Nemlig det noe utslitte, men effektive «Elementary!».

Selve uttrykket for Sherlock Holmes sin uovertruffenhet, hans arroganse, det suverene intellektet, alle disse egenskapene som gjør ham til verdens råeste og smarteste detektiv er samlet i et utbrudd: «Elementært!»

Det er mye å svelge med den nye serien, hvor Sherlock Holmes for øvrig er flyttet til New York, og Dr. Watson er blitt en kvinne.

Akkurat det har jeg ikke noe problem med, litt modernisering er helt greit, og jeg har jo også tro på miniputten Tom Cruise som kjempen Jack Reacher.

Det jeg derimot ikke kommer til å akseptere, er om CBS faller for fristelsen til å bruke catchphrasen «Elementary, my dear Watson».

For det kanskje første jeg lærte meg i min seiglivede karriere som krimleser, var at Sherlock Holmes sa aldri de fire ordene han er mest kjent for.

Frasen «elementary, my dear Watson» dukket først opp sammen i en P.G. Wodehouse-roman i 1915, og så i en Sherlock Holmes-film i 1929, men ble aldri sagt originalt av Holmes. Akkurat som at Humphrey Bogart aldri sa «Play it again, Sam!» i «Casablanca» eller at Forrest Gump opprinnelig aldri sa «My momma always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get» (i boken er det nemlig helt motsatt: «Bein’ an idiot ain’t no box of chocolates», og forfatter Winston Groom er visstnok ikke spesielt fornøyd med endringen).

Jeg er ikke spesielt konservativ på slikt, hvem som helst kan covre de artistene de vil for min del, og man må gjerne skrive en bok fullstendig om på vei til filmmanus og -lerretet. Og Ratzinger kom da riktig så godt ut av «Kon-Tiki».

Men ikke tull med Sherlock Holmes, ikke legg den konstruerte setningen «Elementary, my dear Watson!» i munnen hans, når den aldri ble ytret i noen av de 60 historiene Sir Arthur Conan Doyle skrev om mannen i Baker Street 221b.

Det er en av de få tingene jeg ber om.

Så derfor blir jeg sittende som et tent lys og studere nøye «Elementary» på TV 2 i kveld. For å sjekke at de holder seg til den strenge malen min.

Gleder meg.

  • Les vår anmeldelse av «Elementary» her