«Natt til 17.» er en film om de to 15 år gamle bestevennene Sam og Amir, som planlegger å lage en legendarisk helaften av kvelden og natta før nasjonaldagen.

Etter hvert viser det seg at Amir ønsker å bli sammen med eksen Thea igjen. Trøbbel oppstår imidlertid når det viser seg at Sam er i ferd med å bli kjæreste med jenta.

Nå kan vi presentere den første visuelt lekne og lovende teasertraileren fra filmen, se den i videovinduet øverst.

«Natt til 17.» er den andre spillefilmen til regissør Eirik Svensson, som debuterte med kjærlighetshistorien «En som deg» i fjor.

– Dette er en ungdomsfilm der vi har prøvd å fange en del av den energien og spontaniteten som den aldersgruppa representerer, forklarer Svensson til Filter.

Han har brukt hovedsaklig uskolerte skuespillere i filmen, og forteller at de brukte lang tid på å finne fram til Samakab Omar (Sam), Thea Sofie Loch Næss (Thea) og Mohammed Alghoul (Amir).

6

– Vi har pratet med utrolig mange folk underveis, vi har besøkt ungdomsklubber, skoler og bedt folk om å ta med seg vennene sine på audition. Poenget var å finne personligheter som kunne løfte hver av karakterene i manuset. Ungdommene i filmen har fått være ganske like slik de er i virkeligheten, selv om de sikkert gjør noen mer breiale ting i filmen enn de ville gjort ellers, sier regissøren.

Alfa og omega for noen som lager film om og for ungdom, er jo å få dialogen til å sitte. Det finnes ikke noe mer nådeløst publikum enn ungdom hvis en filmskaper bommer på hvordan målgruppa snakker.

Men Svensson, som blant annet har arbeidet som lærervikar på Majorstua skole, sies å ha et usedvanlig godt øre for ungdommelig dialog. Eksamensfilmen hans «Fredag» – der hovedrolleinnehaverne var ungdommer han fant på 31-bussen i Oslo – fikk ros nettopp for å gi en troverdig gjengivelse av hvordan kompiser snakker sammen.

– Innspillingen av «Natt til 17.» funket slik at vi leste opp scenen for dem, forklarte hva som har skjedd før og hva som skjer etterpå. Så har de fått ordlegge seg litt sånn som de ville gjøre selv. Det var en utrolig kul energi på sett, selv om det naturligvis også var litt slitsomt av og til. Men måtte liksom venne seg til den kakofonien som oppstår når 50 ungdommer skal spille inn en festscene, sier Svensson.

«Natt til 17.» får norsk premiere 11. april. Budsjett er på drøyt 10 millioner kroner.