Fredag har HBO Nordic premiere på «100 Code», en serie det har vært notorisk vanskelig å finne særlig informasjon om.

For selv om serien er engelskspråklig (med tjukk svensk aksent) og har «Lost»-kjenningen Dominic Monaghan i hovedrollen, er den såvidt jeg kan se ikke først og fremst produsert for det amerikanske markedet.

Snarere har finansieringen delvis kommet fra Sky i Tyskland og Kanal 5 i Sverige. Men den må vel være ordentlig bra for at HBO Nordic kjøper den inn, eller? HBO risikerer vel ikke sitt gode navn og rykte på å hente inn noe ræl bare fordi handlingen foregår i Sverige?

Nå kan du selv få et førsteinntrykk, i form av en fersk trailer. Som altså kommer først tre dager før premieren (ikke et veldig godt tegn?):

Som vi ser foregår handlingen både i Stockholm og New York, og det er i førstnevnte by at en rekke unge, blonde kvinner er funnet drept i en buroteng.

Etterforskeren Tommy Conley (Monaghan) blir sendt til Sverige for å observere, der han må samarbeide med Mikael Eklund (Michael Nyqvist)  – en mer pertentlig svenske med aversjon mot amerikansk politikultur. De to hater hverandre (sukk). Og begge har demoner fra fortiden som de må hanskes med (dobbeltsukk).

Som du sikkert skjønner, syns vi dette framstår i overkant formulaisk sånn i utgangspunktet – selv om vi egentlig har holdningen at det meste er bra inntil det motsatte er bevist. Så får vi forsøke å holde på den holdningen denne gangen også.

Heidi Ruud Ellingsen («Hjem») har forresten også en rolle i serien:

heidi

I avdelingen ubetinget gode nyheter: HBO Nordic har også sluppet remastrede utgaver av alle «The Wire»-sesongene i dag.

Ifølge forhåndsrapportene fra USA ser det meget bra ut, til tross for at litt informasjon nødvendigvis må forsvinne når man går fra 4:3 til 16:9 (en beslutning serieskaper David Simon forteller glitrende om her).

Så får vi også håpe at HBO Nordic sin tidvis utskjelte tjeneste også klarer å videreformidle bildekvaliteten serien definitivt fortjener.