Det er bare noen få timer igjen til offentliggjøringen av årets Cannes-program, men vi klarer ikke vente til da med å publisere denne videoen.

Nå er det nemlig sluppet en fullengdes trailer til David Cronenbergs «Cosmopolis», og den ser fryktelig kul ut. Traileren er tekstet på fransk, Cannes-deltakelse er bekreftet og filmen kommer ut i Frankrike rett etter festivalvisningen.

Norsk premiere er fremdeles ikke bestemt.

Vi klipper fra saken vi lagde da den første teaseren ble sluppet:

David Cronenberg er – som mange av våre lesere sikkert vet allerede – den legendariske regissøren bak kritikerhyllede og ofte svært voldelige/kontroversielle filmer som «Videodrome», «Crash», «A History of Violence» og «Eastern Promises». Hans til nå siste film – «A Dangerous Method» – kom på norske kinoer for noen måneder siden, dog var trekantdramaet mellom Jung, Freud og Sabina Spielrein langt mer dempet enn tidligere filmer i kanadierens filmografi.

Men avdempet historisk drama er åpenbart ikke noe Cronenberg ville fortsette med til evig tid.

«Cosmopolis» er basert på en roman av Don De Lillo, som det var svært delte meninger om da den kom ut i 2003. Dette hadde kanskje også å gjøre med utgivelsestidspunktet bare noen år etter 11. september, der en svært kynisk og følelseskald historie av denne typen passet dårlig inn i tidsånden.

Filmen følger en multimilliardærs kjøretur i en limousine i Manhattan, der han etter planen skal få seg en hårklipp. Det høres kanskje hendelesfattig ut, men rikingens døgn er av det totalt absurde slaget, med brutal vold, hastverksex og surrealistiske innslag knyttet blant annet til trafikkaos forårsaket av et presidentbesøk, en begravelsesprosesjon for en rapper og en voldelig antiglobaliseringsdemonstrasjon.

Skuespillervalgene som er gjort i «Cosmopolis» er også spennende. Robert Pattison har et øh… «interessant» utseende, og bør ha forbedret seg som skuespiller med mye jobbing ved siden av «Twilight»-filmene. Jay Baruchel har vel til nå vært mest kjent for komiroller, mens Paul Giamatti, Mathieu Amalric og Juliette Binoche er trygge valg for kvalitetsbevisste filmelskere.