Musikkdokumentaren du MÅ se i år er «Searching for Sugar Man», om singer/songwriteren Rodriguez og hans fantastiske reise fra obskuritet i hjemlandet og hjembyen Detroit til ikonstatus i Sør-Afrika (!).

Den ble vist under årets Øyakino, skal også vises under BIFF og får (ifølge Filmweb) til og med ordinær kinodistribusjon her til lands via Tour de Force i november.

Vet du ingenting om Rodriguez fra før, anbefaler vi på det varmeste at du tar en titt på denne reportasjen «60 Minutes» har laget om filmen, og om den nå 70 år gamle og nær blinde musikeren – som for første gang i løpet av sitt liv fyller konsertlokaler i USA.

Se «60 Minutes»-innslaget i videovinduet øverst.

Det er svenske Malik Bendjelloul som har laget dokumentaren, som ble vist som åpningsfilm under årets Sundance og også ligger godt an når de nominerte til dokumentar-Oscar leses opp til neste år.

Hvis du mot all formodning leser fremdeles, men ikke akter å se videoen, kan følgende opplyses: Rodriguez spilte inn to soloalbum tidlig på 70-tallet – debutplata «Cold Fact» er i en del platesamlinger takket være en reiusse av det kredible plateselskapet Lights in the Attic i 2008:

Men da platene kom på 70-tallet var det få andre enn kritikerne som hevet øyenbrynene, og Rodriguez har i alle år livnært seg som arbeider i Detroit.

I Sør-Afrika, derimot, ble platene plukket opp og ble svært populære på 80-tallet, særlig i liberale, hvite middelklassefamilier. Det gikk rykter om at musikeren hadde tatt selvmord på scenen, men noen sporet ham opp og på slutten av 90-tallet gjennomførte han flere enormt suksessrike turneer i landet.

Historien om Rodriguez er dypt fascinerende, og «Searching for Sugar Man» har nå ført til at Rodriguez er blitt invitert til David Letterman og nå tjener gode penger på skivene og turnévirksomheten.

I filmen forteller Malik Bendjelloul mye om innspillingen, blant annet hvordan han filmen store deler av den med sin iPhone.