I dag la FNs klimapanel frem sin siste rapport, der det understrekes at global oppvarming så absolutt er reellt – og hovedsakelig menneskeskapt.

– Vi kan ikke gamble med å vente og satse på at fremtidige, teknologiske mirakler skal oppstå og redde oss, sier FNs klimasjef Christina Figueres i en uttalelse.

Så, hvordan få folk til å bry seg? Eller i det hele tatt komme gjennom til dem som får høre av sine politiske forbilder at hele greia er det reneste oppspinn?

Der vitenskapsmenn og aktivister vinner mest gehør i egne rekker, har folka bak «Years of Living Dangerously» valgt en annen innfallsvinkel. De starter med noe vi kan kjenne oss igjen i, som folk er villig til å bruke tid på:

Følelser, og kjendiser.

Det er en dokumentarserie der noen av Hollywoods største stjerner reiser rundt og møter vanlige mennesker – folk som allerede merker effektene av et klima som blir stadig varmere, tørrere og mer turbulent.

Serien har USA-premiere i kveld på Showtime, samme tv-nettverk som står bak blant annet «Homeland» og «Dexter».

Første episode ligger allerede i sin helhet på YouTube, så den kan du se her og nå:

I denne første episoden følger vi blant andre Harrison Ford, på en reise som tar ham fra NASAs kontorer til en nedhogd nasjonalpark i Indonesia.

– Jeg blir redd, sier Laura Iraci, en forsker i NASA vi møter innenfor de første par minuttene av episoden.

Harrison Ford har akkurat spurt henne hva hun tenker når hun ser det stigende nivået av CO2 i atmosfæren, som hun jobber med å måle ved hjelp av tilpassede jagerfly.

– Verden kommer til å lide av dette i lang tid fremover.

Og du som ser på kommer til å begynne sjekke etikettene i matvarehylla for palmeolje.

yearsoflivingdangerously2

Vi blir også med Don Cheadle (kjent fra «Ocean’s Eleven», «Crash» og «Iron Man»-filmene) ut på bygda i Texas, for å utforske hvordan politikk og religion spiller inn på folks standpunkt.

Er flere års tørke i den amerikanske delstaten et resultat av guds vilje, eller noe som kan bli forklart vitenskapelig? I begge tilfeller har det ført til problemer for kvegdriften, nedlagte fabrikker og tusener av arbeidsledige.

– Mange synes å tenke at «hvis jeg godtar klimaendringene, må jeg stemme på Obama», sier Cheadle.

Dokumentaren vektlegger hvor viktig det er å snakke samme språk: Vi møter en evangelisk, republikansk prest som er gift med en klimaforsker, og som anerkjenner vitenskap som en måte å gjøre seg kjent med skaperverket.

Den tredje historien følger New York Times-journalist Thomas Friedman. Han krysser grensen fra Tyrkia inn i krigsherjede Syria, for å undersøke hvordan tørke og ressursmangel har fått denne konflikten til å blusse opp.

Dette kan fort være den største populærkulturelle kampanjen for å formidle viktigheten av å bry seg om klimaet siden Al Gores «An Inconvenient Truth» fra 2006.

– Vi har alle sett grafene og statistikken. Men vi innså at vi trenger å gi det et ansikt, gjøre det personlig. Vi behøver å trekke publikum inn. Vi trengte budbringere, har produsent Dan Abassi uttalt, ifølge The Guardian.

Han produserer serien sammen med blant andre Arnold Schwarzenegger og stjerneregissør James Cameron, mannen bak «Titanic», «Avatar» og «The Terminator».

I tillegg til Ford og Cheadle vil Schwarzenegger selv dukke opp senere. Det samme vil Matt Damon, Jessica Alba, «Dexter»-stjerna Michael C. Hall, og flere andre.

For å se mer fra «Years of Living Dangerously», sjekk ut hjemmesidene deres.