Det er nå fire år siden «District 9» kom ut, og ble en av de største filmoverraskelsene det året. Den sørafrikanske scifi-filmen hadde budsjett på 30 millioner dollar, spilte inn nær det tidobbelte og ble nominert til fire Oscar.

Regissør Neill Blomkamp ble selvfølgelig hentet inn til Hollywood, og har nå skrevet og regissert «Elysium» – en tilsynelatende vanvittig ambisiøs scifi med budsjett på 120 millioner dollar og store stjerner (Jodie Foster, Matt Damon) i hovedrollene.

Er vi gira? Så kjør traileren i videovinduet øverst.

Matt Damon spiller Max de Costa, som bor på en lutfattig, gjennområtten jordklode i år 2154. Damon er en uheldig eksforbryter, som også får vite at han har kreft og svært kort tid igjen.

Løsningen for de Costa ligger på romfartøyet Elysium, der verdens rikeste har isolert seg totalt og lever en fredelig og luksuriøs tilværelse med all verdens hjelpemidler og medisiner – også de vår helt trenger for å bli frisk igjen.

For å komme seg til Elysium må Damon imidlertid nedkjempe agenten spilt av «District 9»-skuespiller Sharlto Copley, som visstnok er strålende i filmen – men som vi ikke får se noe særlig til i traileren.

Det er ingen lett oppgave, men Damon er utstyrt med en eller annen form for robotarm, som gir ham enorme krefter og også gir ham mulighet til å laste ned kunnskap fra andre.

Jøss.

Det er ikke vanskelig å se at «Elysium» også har en sosiopolitisk agenda, i likhet med «District 9» som var en åpenbar allegori for apartheid.

Så ja, utgangspunktet er ambisiøst – men traileren ser jo råflott ut, og vi har virkelig troa på at dette kan bli en av sommerens største og beste storfilmer. Endel amerikanske journalister rapporterte i hvert fall entusiastisk fra en 10 minutters forhåndsvisning de fikk se for et par dager siden.

Godt å høre var det også at «Elysium» også har en del av humoren fra «District 9», som særlig kommer til å uttrykk gjennom Damons rappkjeftede karakter.

«Elysium» kommer på norske kinoer 16. august.