En av årets aller mest etterlengtede filmer her i redaksjonen har endelig fått en trailer – bare noen dager før verdenspremieren ved New York Film Festival.

«Inherent Vice» er regissør Paul Thomas Andersons («Boogie Nights», «Magnolia», «There Will Be Blood») filmatisering av Thomas Pynchons roman ved samme navn fra 2009. Og går det som vi håper blir dette fryktelig, fryktelig bra. Og morsomt.

Tonen er i hvert fall mye mer humoristisk enn Andersons to forrige filmer, «There Will Be Blood» og «The Master», og det skulle kanskje bare mangle.

Vi følger privatdetektiven Doc Sportello (Joaquin Phoenix) som blir oppsøkt av ekskjæresten. Hun har en drøy historie å fortelle: Om hennes eldre og styrtrike elsker som er blitt innlagt på mentalsykehus – men som egentlig er et offer for en konspirasjon kokt sammen av kona hans og hennes elsker igjen.

Men saken viser seg naturligvis å være langt mer komplisert, og Sportello befinner seg snart i en salig røre han har vansker med å komme ut av.

inherent

Miljøskildringene i filmen blir selvfølgelig noe å se fram til – handlingen foregår i Los Angeles i 1969/70, og karaktergalleriet består i stor grad av pothuer, hippier, bikere, surfere, voldelig purk og andre tvilsomme typer.

Skuespillerne som har vært med (mange bra folk her – Josh Brolin, Owen Wilson, Reese Witherspoo, Benicio Del Toro) har fortalt om en kaotisk innspilling der Anderson har benyttet eksperimentelle metoder for å oppnå den ønskede tonen.

Anderson selv har oppgitt Zucker-brødrene («Airplane!», «Mannen med den nakne pistol») som inspirasjonskilder her, og har lovet tett frekvens av slapstick.

«Inherent Vice» kommer ut i USA 12. desember, men har ikke fått noen norsk utgivelsesdato ennå.