Ole Bornedal er en travel mann om dagen.

Etter fjorårets skrekkfilm «The Possession» skiftet han spor fullstendig, og er nå i full gang med DRs hundremillionerkronersserie «1864» om slaget mellom kongeriket Preussen og Danmark ved Dybbøl, der – spoiler! – danskene tapte.

Serien fikk i forrige uke tilskudd på to millioner kroner fra Norsk filminstitutt – men da til filmversjonen som åpenbart lages i samme slengen. Norge er representert med en (for anledning dansktalende) Jakob Oftebro – som vi også kan skimte i de første bildene fra produksjonen.

Akkurat nå er filmcrewet i Tsjekkia, der opptakene av kampene kjører for fullt om dagen til glede for oss her hjemme – som nå kan få se de første bildene fra serien (via TVTid).

Jens Frederik Sætter-Lassen i rollen som Peter.

 

«1864» handler om brødrene Peter (Jens Frederik Sætter-Lassen) og Laust (Jakob Oftebro) i tiden før de melder seg for de danske styrkene i Dybbøl-kampen.

Det hele handler ikke bare om actionscener og kamper, ettersom det også foregår et poltisk spill i kulissene (hei, vi snakker jo tross alt om dansk tv-drama her). Nicolas Bro spiller den danske statsministeren D.G. Monrad, mens tyske Rainer Bock spiller ministerpresidenten Bismarck.

Fra venstre: Oberst E. A. Lundbye (Søren Pilmark), D. G. Monrad (Nicolas Bro) og C. C. Hall (Olaf Johannessen)

For tiden jobber det nå rundt 100 personer med tv-serien, som på det meste skal styre 200 kamplystne skuespillere i Tsjekkia. Dette understreker størrelsen på produksjonen Bornedal nå er i gang med, noe han også påpeker i en presseuttalelse:

Etter nesten tre år med forberedelser, der jeg på papiret har levd med et enormt persongalleri fra 1864, er det fantastisk å merke hvordan de alle nå utfolder seg i sitt rette element. Kostymene og kulissene er unike, og skuespillerne leverer hver dag praktprestasjoner – noe som gjør dramaet intenst og levende.

Planen er at «1864» skal løpe over danske (og forhåpentligvis ganske raskt norske) skjermer i løpet av 2014 – noe som passende nok er 150 år etter slaget ved Dybbøl.

Her er flere bilder fra filmsettet:

Pilou Asbæk (t.v.) og Jakob Oftebro.

 

Overgeneral Chr. de Meza (Søren Sætter-Lassen).

 

Jakob Oftebro og Søren Malling.